Svētdien stājas spēkā pirmais starptautiskais līgums, kas vēršas pret smēķēšanu pasaules mērogā, - ANO Vispārējā konvencija par tabakas izstrādājumu apgrozījuma kontroli, kas tika pieņemta jau 2003.gadā.
Šobrīd to ratificējušas 57 valstis, kas tādējādi apņēmušās piecos gados pieskaņot šā dokumenta prasībām savu nacionālo likumdošanu tabakas izstrādājumu ražošanas un reklāmas jomā un jau triju gadu laikā panākt, lai vismaz 30 procentus no tabakas izstrādājumu iesaiņojuma aizņemtu brīdinājums par smēķēšanas kaitīgumu.

Pēc ekspertu aplēsēm, gadījumā, ja konvencija netiktu pieņemta, tad līdz 2020.gadam dažādu ar smēķēšanu saistītu slimību upuru skaits pasaulē varētu divkāršoties un sasniegt 10 miljonus cilvēku gadā.

Konvencija arī iesaka valstīm palielināt nodokļus tabakas izstrādājumiem, cīnīties pret to kontrabandu un ierobežot smēķēšanu sabiedriskās vietās.

Kā uzsvēris Pasaules Veselības organizācijas (PVO) ģenerāldirektors Lī Čonvuks, līdz ar to valdības apliecinājušas apņemšanos mazināt smēķēšanas izraisītās mirstības un saslimšanas apmērus pasaulē.

PVO amatpersonas un aktīvisti uzsver, ka ietekmīgais tabakas industrijas lobijs joprojām cenšas atturēt daudzas valstis no konvencijas ratificēšanas. Tas attiecas arī uz ASV, kas šo dokumentu parakstījušas, bet nav nodevušas izskatīšanai Senātā.

"Tabakas industrija grib paturēt brīvas rokas tirdzniecībā ar savu nāvējošo produkciju, lai gūtu aizvien lielāku peļņu. Tā ir vienīgā valoda, kas saprotama tabakas ražotājiem," izteikusies PVO pārstāve Vera Luīza da Kosta i Silva, kas vada iniciatīvu "Brīvi no tabakas". "Manā valstī - Brazīlijā - tabakas nozare veic intensīvu lobēšanu Kongresā un Senātā, lai līgums netiktu ratificēts. Lai to panāktu, ražotāji ņem palīgā tabakas audzētājus, sakot, ka viņiem draud darba zaudēšana," viņa piebilda.

ASV aktīvisti savukārt apsūdz prezidenta Džordža Buša administrāciju, kas līgumu parakstīja pagājušā gada maijā, ka tā centusies dokumentu jūtami "atšķaidīt".

"Ja līgumu ratificētu ASV, tas sūtītu pasaulei būtisku signālu, ka mums sabiedrības veselība ir svarīgāka nekā tabakas ražotāju intereses," norādījusi ASV bāzētā organizācija "Bērni bez tabakas".

"Mēs ar prieku varam ziņot, ka šai spēlē tabakas industrija nav uzvarētāja," paziņojis konvencijas koordinators Duglass Betčers. Pēc viņa teiktā, dokumentu jau ratificējušas arī vairākas lielās tabakas audzētājas - Indija, Japāna, Pakistāna, Taizeme un Turcija, kā arī cigarešu ražotājas - Lielbritānija, Vācija, Nīderlande un Turcija.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!