Foto: AP/Scanpix/LETA

Turcijas prezidents Redžeps Tajips Erdogans paziņojis, ka Stambulas kanālam, kuru plānots būvēt kā alternatīvu Bosfora šaurumam, jābūt pabeigtam sešu gadu laikā, vēsta medijs "Ahval".

Gadiem solītajam, plānotajam un arī plaši kritizētajam kuģošanas kanālam starp Marmora un Melno jūrām jābūt pabeigtam sešu gadu laikā, Turcijas parlamenta debatēs paziņoja Erdogans. Viņš arī apgalvoja, ka pēc tā pabeigšanas abpus 45 kilometru garajam kanālam tiks iegūtas divas zemestrīču drošas dzīvojamās zonas.

"Mēs ļoti drīz sāksim kanāla rakšanu. Mūsu mērķis ir to pabeigt sešos gados," viņš paziņoja trešdien. Oficiālā kanāla būvniecības atklāšanas ceremonija jau tika aizvadīta 26. jūnijā, bet sagatavošanās darbi, tostarp pirmā tilta būvniecība (attēlā) jau ir uzsākta vēl agrāk.

Patlaban kanāla būvniecības izmaksas tiek lēstas aptuveni 12,6 miljardu eiro apmērā.

Karte: Iespējamā kanāla atrašanās vieta, ņemot vērā esošās ūdenstilpes.

Turcijas megaprojekta virzītāji kopš idejas aizsākumiem kā galveno iemeslu tā būvniecībai norāda nepieciešamību atvieglot aizvien bīstamāko kuģniecības ceļu caur Bosfora šaurumu. Tikmēr projekta pretinieki kritizē gan lielās tā paredzamās izmaksas, gan potenciāli negatīvo ietekmi uz vidi un kultūrvēsturiski vērtīgajām vietām kanāla ceļā, gan citus aspektus.

kanāla būvniecības uzsākšanas laiks sakrīt arī ar valdošās koalīcijas popularitātes nokrišanos zem 50%, atbilstoši dažādām pavasarī veiktajām aptaujām. Tiek uzskatīts, ka Erdogans ar vērienīgo infrastruktūras objektu cenšas iegūt politisko kapitālu, kas zaudēts lejupejošās valsts ekonomikas dēļ.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!