Pirmdienas rītā bez cīņas padevusies teroristu grupa, kas svētdienas vēlā vakarā bija ieņēmusi Stambulas luksusa viesnīcu "Swisshotel", par ķīlniekiem sagrābjot daudzus viesnīcas viesus un apkalpotājus. Aģentūras "Anadolu" ziņojumā sīkāka informācija netiek sniegta.
Pagaidām oficiāli nav ziņots, cik ķīlnieku bija sagrābti. Iepriekš ziņoja, ka ķīlnieki ir aptuveni 60 cilvēki, ieskaitot vairākus ārzemniekus.

Notiesāta prāmja nolaupītāja vadībā viesnīcā ap pusdivpadsmitiem vakarā bija iebrukuši 20 līdz 25 smagi apbruņoti kaujinieki, kurus uzskata par čečenu atbalstītājiem. Sākotnēji teroristi pieprasīja tikšanos ar Turcijas iekšlietu ministru Sadetinu Tantanu, bet policijas pārstāvis aģentūrai vēlāk sacīja, ka viņi vienkārši vēlējušies nākt klajā ar paziņojumu. "Mums nav nekādas darīšanas ar policiju. Mēs gribam nolasīt paziņojumu presei un tad izbeigt savas aktivitātes," tā policijas virsnieks citēja grupas vadoņa teikto.

Teroristus vadīja Turcijas pilsonis Muhameds Emins Tokčans, kurš 1996.gada janvārī organizēja Melnās jūras prāmja "Avrasija" nolaupīšanu, par ķīlniekiem četras dienas turot 200 pasažierus, pirms padevās bez cīņas. Toreiz Tokčans pieprasīja Krievijas armijas pilnīgu izvešanu no Čečenijas. Tokčanu Turcijas tiesa notiesāja un ieslodzīja cietumā, taču pagājušajā gadā viņu atbrīvoja sakarā ar daļējo amnestiju.

Ķīlnieku drāma Stambulā notika tikai neilgi pēc tam, kad martā čečenu atbalstītāju grupa nolaupīja Krievijas pasažieru lidmašīnu, kurai lika lidot uz Saūda Arābiju. Turienes specvienību reidā ķīlnieki tika atbrīvoti, taču operācijā tika nogalināts viens no nolaupītājiem, viens turku ķīlnieks un lidmašīnas stjuarte.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!