Foto: AP/Scanpix/LETA
Starptatiskā Krimināltiesa(SKT) pārbaudīs sūdzības, vai Filipīnu prezidents Rodrigo Duterte ir veicis noziegumus pret cilvēci, vēsta "The Guardian".

Pērn SKT iesniegts Filipīnu opozīcijas ziņojums ar pierādījumiem, kas norādot uz Dutertes tiešu atbildību par "ārpustiesas nogalināšanām un masu slepkavībām" viņa sāktajā karā pret narkotikām.

Savukārt pats prezidents apliecinājis, ka stāties tiesas priekšā nebaidās. "Šie izmeklējumi ir tiesas laika un resursu nejēdzīga izmantošana," skaidrojis prezidenta runasvīrs Harijs Roks, paužot pārliecību, ka izmeklēšana netiks turpināta.

Šī pagaidām būs tikai iepriekšējā izmeklēšana, nevis pilnvētīgs krimināloprocess, norāda medijs.

Kopš izveidošanās 2002. gadā, SKT saņēmusi vairāk nekā 12 000 sūdzību, no kurām tikai deviņas tikušas līdz tiesai. Roks apgalvo, ka "brīdī, kad apsūdzības skar "narkotiku karu", SKT jurisdikcija beidzas".

Jau ziņots, ka Dutertes pērn uzsāktais karš pret narkotikām ir prasījis vairāku tūkstošu cilvēku dzīvību, kā arī izpelnījies starptautisku kritiku par augsto upuru skaitu. Valdība aplēsusi, ka kopš Dutertes stāšanās prezidenta amatā 2016. gada 26. jūlijā policijas operācijās ir nogalināti vairāk nekā 4000 narkotiku tirdzniecībā iesaistītie cilvēki.

2016. gada maijā pie varas nākušais Duterte paziņoja, ka vēloties pasargāt Filipīnas no kļūšanas par "narkotiku lielvalsti", kam sekoja izrēķināšanās ar aizdomās turētiem narkodīleriem un narkotiku lietošanā un izplatīšanā iesaistītām personām. Duterte devis rīkojumu policijai nepieciešamības gadījumā noziedzniekus nošaut, atgādina medijs.

Prezidents vairākkārt draudējis apturēt ICC darbību un Eiropas advokātus atļaujas dēvēt par "stulbiem". Viņaprāt, visas pret viņu vērstās apsūdzības ir "pilnīgas muļķības", papildina "The Guardian".

Cilvēktiesību aizsardzības grupas un Dutertes oponenti prezidentu apvaino noziegumu slēpšanā un safabricētu ziņojumu gatavošanā. Pats Duterte, tāpat kā policijas pārstāvji, visas apsūdzības noliedz.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!