Palestīniešu teritorijas atrodas uz pilsoņkara sliekšņa, un tikai viens nozīmīgs vardarbīgs incidents, piemēram, atentāts pret augsta ranga amatpersonu var izraisīt vispārēju haosu, otrdien atzina Starptautiskā Krīzes grupa (ICG).
ICG savā ziņojumā norāda, ka palestīniešu pašpārvaldes prezidenta Mahmuda Abasa apņemšanās 26.jūlijā rīkot referendumu par Palestīnas valsts izveides plānu, kas paredz netiešu Izraēlas atzīšanu, satur risku, ka paplašināsies sadursmes ar valdošo radikālo islāmistu grupējumu "Hamas".

Abass, kura vadītā kustība "Fatah" zaudēja janvārī notikušajās parlamenta vēlēšanās, un "Hamas" veidotā valdība ir iesaistīta arvien asākā savstarpējā cīņā par varas pārdali.

Šodien situācija atrodas tikai vienu soli - piemēram, augsta ranga "Fatah" vai "Hamas" līdera nogalināšana - no vispārēja haosa," teikts ziņojumā, kuru izplatījusi Briselē bāzētā ICG.

Pirmdien "Fatah" kaujinieki aizdedzināja premjerministra Ismaila Hanijas biroju Rietumkrastā. Šis incidents notika pēc visu dienu ilgušajām sadursmēm starp "Fatah" un "Hamas" atbalstītājiem Gazas sektorā. Kopumā pēdējā mēneša laikā savstarpējās sadursmēs Gazas sektorā dzīvības zaudējuši aptuveni 20 cilvēki.

"Šajā arvien asiņainākajā varas cīņā abas nometnes mobilizē bruņotu zemessardzi, uzkrāj ieročus, pievēršas slepkavībām, vairojot vājprātu," teikts ziņojumā.

Konflikts centrējas ap Abasa ieceri rīkot referendumu, jo "Hamas", kura programma paredz Izraēlas valsts iznīcināšanu, uzskata, ka balsojums ir instruments tā valdības gāšanai.

Referendumam nodotais plāns paredz Palestīnas valsts izveidošanu Gazas sektorā un okupētajās Rietumkrasta teritorijās, tādējādi netieši atzīstot Izraēlu.

"Mēs lēnām, lēnām virzāmies uz pilsoņkaru," uzstājoties palestīniešu parlamenta sesijā, atzina viens no Abasa sabiedrotajiem Mohammads Dahlans.

Lai gan ICG norāda, ka "Hamas" vajadzētu pakļauties starptautiskajām prasībām un mainīt savu nostāju pret Izraēlu, pētniecības organizācijas ziņojumā pausts viedoklis, ka palestīniešiem pašlaik jāsastopas ar visnaidīgāko ārpasauli visas savas vēstures laikā.

ASV, Eiropas Savienība (ES) un Izraēla ir pārtraukusi tiešās palīdzības sniegšanu.

"Hamas" piektdien paziņoja, ka pārtrauc 16 mēnešus ilgušo pamieru ar Izraēlu, reaģējot uz septiņu palestīniešu nogalināšanu, kurā islāmisti vaino izraēliešus.

Tajā pašā laikā Izraēlas armijas veiktā izmeklēšana liecina, ka sprādzienu pludmalē varētu būt izraisījis palestīniešu kaujinieku novietots spridzeklis.

ICG kritiski vērtē arī tā sauktā Tuvo Austrumu miera kvarteta - ASV, ES, ANO un Krievijas - politiku, cenšoties atbalstīt mēreni noskaņoto Abasu, jo tas tikai padziļināšot pretrunas palestīniešu starpā.

Kvartets cenšas izstrādāt palīdzības sniegšanas mehānismu, kas apietu "Hamas", taču islāmisti nebūs ar mieru atkāpties bez cīņas, norāda ICG.

""Hamas" gandrīz noteikti ir pievērsies iekšējai vardarbībai vai pret Izraēlu vērstai vardarbībai, izraisot maksimāli lielu haosu," teikts ziņojumā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!