Foto: DELFI.lt

Starptautiskās Atomenerģijas aģentūras (IAEA) ekspertu misija atzinīgi novērtējusi Lietuvu par aktīvo nostāju kodoldrošības stiprināšanā pasaulē, par atklātību sadarbībā ar ekspertiem un piedalīšanos starptautiskajās atbalsta programmās, piektdien pastāstījis Lietuvas Valsts atomenerģētikas inspekcijas priekšnieks Mihails Demčenko.

Pēc viņa teiktā, eksperti atzinuši, ka šobrīd Lietuvas kodoldrošība atbilst visām prasībām, lai gan norādījuši arī uz iespējām pilnveidoties.

Misijas vadītājs, Zviedrijas regulējošās institūcijas galvenais padomnieks Ingemārs Lunds atzinis, ka Lietuvas kodoldrošības un radiācijas drošības sistēma, kuras veidošana sākta 1990. gadā, vēl ir jauna, bet tai netrūkst nedz brieduma, nedz kompetences.

Vienlaikus eksperti norādījuši, ka saskaņā ar provizorisku vērtējumu jaunas atomelektrostacijas būvei un tās drošības infrastruktūras izveidei būtu vajadzīgs papildu darbs.

"Jebkādai jaunai kodoliekārtai nākotnē būs vajadzīga pienācīga uzraudzība, un regulatoram būs jāgādā par papildu resursiem un prasmēm. Svarīgi ir arī pastāvīgi atjaunot prasības attiecībā uz uzraudzību, lai tās atbilstu jaunajiem starptautiskās radiācijas aizsardzības un kodoldrošības standartiem," teikts IAEA interneta vietnē.

Misijas eksperti ieteikuši Lietuvai ieplānot pietiekamus cilvēkresursus, kas būs vajadzīgi šai jomā, un pilnveidot tiesību aktus, lai tie atbilstu jaunākajiem IAEA standartiem.

Šāda IAEA misija Lietuvu apmeklēja pirmo reizi. Eksperti strādāja tur 12 dienas. Trīs mēnešu laikā viņi izstrādās un iesniegs Lietuvas valdībai savus atzinumus.

Misijā bija pārstāvēti nozares eksperti no Īrijas, Armēnijas, Bosnijas un Hercegovinas, Brazīlijas, Igaunijas, Lielbritānijas, Kanādas, Kubas, Nīderlandes, Pakistānas, Slovēnijas, Somijas, Zviedrijas, Turcijas, Ukrainas, Ungārijas un Vācijas, kā arī Eiropas Komisijas pārstāvis un IAEA administrācijas darbinieki.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!