Foto: EPA/LETA
Jaunzēlandes otrajā lielākajā pilsētā Kraistčērčā otrdien notika spēcīga zemestrīce ar stiprumu 6,3 balles pēc Rihtera skalas, kurā sagruvušas daudzas ēkas un gājuši bojā vismaz 65 cilvēki, paziņoja premjerministrs Džons Kī.

Foto galerija

Premjers brīdināja, ka upuru skaits vēl var pieaugt, jo desmitiem cilvēku ir iesprostoti gruvešos. Viņš raksturoja šo zemestrīci kā "absolūtu traģēdiju" Kraistčērčai un visai Jaunzēlandei.

Šī ir otra zemestrīce Kraistčērčā pēdējo piecu mēnešu laikā un lielākā zemestrīce Jaunzēlandē upuru skaita ziņā kopš 7,8 ballu zemestrīces 1931.gadā, kurā gāja bojā 256 cilvēki.

Vietējā televīzija TV3 ziņoja, ka ir atrasti bojāgājušie kādā hostelī un grāmatveikalā, un viens tūrists ir sadragāts līdz nāvei mikroautobusā.

Varas iestādes aicināja slimnīcas Jaunzēlandē atbrīvot vietas zemestrīcē cietušajiem.

Zemestrīces epicentrs atradās četru kilometru dziļumā apmēram piecus kilometrus no pilsētas. Pagājušā gada septembrī Kraistčērču satricināja 7,1 balli stipra zemestrīce, kurā nebija bojāgājušo.

Kraistčērčas mērs Bobs Pārkers izsludināja ārkārtas stāvokli uz piecām dienām. "Mums ir ziņots par autobusiem, kas iesprostoti zem sagruvušām ēkām, un par autoparku ēkām, kas ir ievērojami izpostītas, sagruvušas vai daļēji sagruvušas. Dažās iekšpilsētas ielās cilvēki ir iesprostoti ēkās," sacīja mērs.

Zemestrīces dēļ tika slēgta Kraistčērčas lidosta. Ir traucēta arī autosatiksme un dzelzceļa satiksme zemestrīces radīto plaisu dēļ. Tūkstošiem cilvēku palikuši bez elektrības, un ir traucēti arī mobilie telefonsakari.

Zemestrīce notika pulksten 12.51 (1.51 pēc Latvijas laika), kad pilsētas ielas un iestādes bija pilnas ar cilvēkiem. Zemestrīce septembrī bija notikusi agrā rītā, kad vairums cilvēku atradās mājās.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!