Ceturtdien svinīgā ceremonijā Stokholmā Zviedrijas karalis Kārlis XVI Gustavs pasniedzis balvas šī gada Nobela prēmijas ieguvējiem literatūrā, ekonomikā, medicīnā, fizikā un ķīmijā.

Formālais pasākums, kurš pēc tradīcijas tiek rīkots prēmijas dibinātāja Alfrēda Nobela nāves dienā, notika Stokholmas koncertzālē, kas bija izdekorēta ar baltiem un zaļiem ziediem.

Šā gada Nobela prēmija literatūrā tika piešķirta Rumānijā dzimušajai vācu rakstniecei Hertai Millerei, kuras komunistiskajā Rumānijā pavadītā bērnība iedvesmojusi viņas romānus un dzeju. Viņa ar desmit miljonus zviedru kronu (683 000 latu) lielo prēmiju apbalvota par darbiem, kas "ar dzejas blīvumu un prozas tiešumu apraksta aplaupīto ainavu".

Nobela prēmiju ķīmijā savā starpā dalījuši divi amerikāņu zinātnieki Venkatramans Ramakrišnans un Tomass Šteics un izraēliešu pētniece Ada Jonata, kuri izpētījuši, kā ribosomas, kas ražo proteīnus, darbojas atomu līmenī, sniedzot nopietnu ieguldījumu antibiotiku izstrādē.

Nobela prēmija fizikā piešķirta britu zinātniekam Čārlzam Kao, kanādietim Vilardam Boilam un ASV pētniekam Džordžam Smitam par atklājumiem optiskās šķiedras un pusvadītāju pētījumos.

Nobela prēmija medicīnā un fizioloģijā piešķirta trim ASV zinātniekiem - austrāliešu izcelsmes amerikānietei Elizabetei Blekbērnai, Kerolai Greiderei un Džekam Šostakam par telomēru pētījumiem, kas ļāvuši izprast šūnu novecošanās mehānismu.

Nobela prēmiju ekonomikā saņēma amerikāņu ekonomisti Elinora Ostroma un Olivers Viljamsons par darbu ekonomikas pārvaldības jomā.

Ceremonijas noslēgumā tiks rīkots bankets un balle aptuveni 1300 lūgto viesu.

Iepriekš ceturtdien Norvēģijas galvaspilsētā Oslo ASV prezidents Baraks Obama saņēma Nobela Miera prēmiju.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!