Streika dēļ ceturtdien Austrālijā bija slēgtas 38 universitātes, protesta akcijā piedaloties 40 tūkstošiem Austrālijas universitāšu pasniedzēju un darbinieku. Viņi protestē pret likumiem, kas saistīti ar valsts finansējumu simtiem miljonu dolāru apmērā.
Universitāšu darbinieki apgalvo, ka plānoto likumu mērķis esot samazināt arodbiedrību ietekmi universitātēs, piespiežot darbiniekus slēgt individuālus darba līgumus un veicinot gadījuma cilvēku pieņemšanu darbā, kas pasliktina darba apstākļus un izglītības kvalitāti.

"Valdība piespiež universitātes atņemt darbiniekiem tiesības slēgt kolektīvos darba līgumus, kā arī biedrošanās brīvību," teica Austrālijas Arodbiedrību padomes prezidents Šarans Berouzs.

Sidnejā piecu universitāšu darbinieki un studenti piketēja pie universitātēm un tad devās uz masu mītiņu pilsētas parkā.

Izglītības ministrs Brendans Nelsons paziņoja, ka plānoto likumu mērķis neesot likvidēt arodbiedrību ietekmi universitātēs, bet gan atļaut darbiniekiem izvēlēties slēgt individuālus darba līgumus.

Universitāšu darbinieki un studenti apgalvo, ka Austrālijas konservatīvo valdība mēģina šantažēt universitātes, saistot 404 miljonu Austrālijas dolāru (155,5 miljoni latu) finansējumu ar plānotajiem jaunajiem likumiem.

"Viņi šantažē visas universitātes, lai piespiestu tās ieviest šo represīvo industriālo attiecību režīmu," teica Sidnejas universitātes trešā kursa students un Nacionālās studentu savienības biedrs Pedijs Gibsons. "Mūsu universitātēs ļoti trūkst valsts finansējuma."

Universitāšu darbinieki un studenti arī iebilst pret to, kas, viņu vārdiem sakot, esot valdības mēģinājums piespiest universitātes nodrošināt vairāk vietu maksas studentiem un palielināt mācību maksu.

"Mēs, studenti, streikojam tāpēc, lai mēģinātu apturēt valdības centienus ierobežot iespēju mācīties universitātē ar bagāto eliti," teica Gibsons.

Streikā nepiedalījās tikai viena Austrālijas valsts universitāte, kaut arī tā noraida valdības plānotos darba likumus. Austrālijas Nacionālā universitāte Kanberā jau ir noslēgusi kolektīvo darba līgumu ar arodbiedrībām un darbiniekiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!