Foto: stock.xchng
Vismaz 140 cilvēki gājuši bojā starpetniskajās sadursmēs Sudānas dienvidos, ceturtdien vēsta BBC.

Vairākums no tiem nogalināti sestdien un svētdien Tondžas ciemā.

Starptautiskās organizācijas norāda, ka 2005. gadā Sudānā parakstītā pamiera vienošanās ir uz saraušanas robežas un valstī nupat sāksies jauns plaša mēroga konflikts.

Pēc ANO datiem, 2009. gadā vien etnisko grupējumu pretošanās dēļ valstī gājuši bojā vairāk nekā 2000 cilvēku. Konfliktu pasliktina hroniska iedzīvotāju nabadzība un saspringta politiskā situācija.

Pirms pieciem gadiem noslēgtais pamiers izbeidza 22 gadu pilsoņu karu, kura laikā gājuši bojā aptuveni 1,5 miljoni cilvēku.

Pēc vienošanās nosacījumiem, valsts dienvidu galvenais politiskais spēks, bijusī nemiernieku Tautas kustība Sudānas atbrīvošanai iekļuva pārejas valdības sastāvā kopā ar ziemeļu reģionus kontrolējošo Nacionālo kongresu, kura pārstāvis ir pašreizējais Sudānas prezidents Omars Baširs.

Par vienu no galvenajiem pamiera nolikumiem kļuva lēmums par referenduma sarīkošanu 2011. gada janvārī par neatkarības piešķiršanu naftas bagātajai Sudānas dienvidu daļai.

Sudānas vēstnieks Lielbritānijā Omars Muhammads Siddiks atzinis, ka situācija valsts dienvidos pēdējā laikā būtiski pasliktinājusies. Pēc viņa vārdiem, ar ko pagadās bruņojušās vietējās kopienas risina savā starpā starpcilšu karus, galvenokārt ierobežotu pārtikas resursu un ūdens dēļ.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!