Foto: Reuters/Scanpix

Vācijas centriski kreiso sociāldemokrātu (SPD) līderis Martins Šulcs piektdien paziņoja, ka atbalsta atvērtu sarunu sākšanu par jaunas koalīcijas veidošanu ar kancleres Angelas Merkeles konservatīvo bloku (CDU/CSU).

Šulcs paziņoja, ka ieteiks SPD sākt oficiālas sarunas ar Merkeli, taču tas nenozīmē apņemšanos pievienoties jaunai valdībai. Viņš uzsvēra, ka lēmums par jaunas "lielās koalīcijas" veidošanu nav pieņemts. "Mums ir vairākas iespējas attiecībā uz valdības veidošanu," paziņoja Šulcs. "Mums ir jāapspriež visas šīs iespējas un to es pirmdien ieteikšu partijas vadībai."

Merkeles kristīgie demokrāti (CDU) apliecināja, ka vēlas sarunu sākšanu ar SPD, lai atjaunotu aliansi un izveidotu Vācijā stabilu valdību. "CDU ir gatavi nopietnām sarunām ar SPD, lai izveidotu stabilu valdību," paziņoja CDU politiķis Klauss Šūlers, kurš telefonkonferencē pirms tam ar vadošajām partijas amatpersonām bija apspriedis Merkeles tikšanos ar Šulcu.

Šulcam ceturtdienas vakarā bija sarunas ar Merkeli un Horstu Zēhoferu, kas vada Kristīgi sociālo savienību (CSU) - Merkeles kristīgo demokrātu (CDU) Bavārijas partnerorganizāciju.

Pēc septembrī notikušajām Bundestāga vēlēšanām, kurās SPD cieta smagāko sakāvi kopš 1949. gada, sociāldemokrātu līderis Šulcs paziņoja, ka partija pāriet opozīcijā, un konservatīvie uzsāka koalīcijas sarunas ar liberālo Brīvo demokrātu partiju (FDP) un "zaļajiem". Tomēr šīs sarunas aizpagājušās nedēļas nogalē izgāzās.

Lai gan sākotnēji SPD saglabāja savu noraidošo nostāju pret līdzšinējās "lielās koalīcijas" atjaunošanu, pagājušo piektdien tā tomēr izrādīja gatavību iesaistīties sarunās.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!