Foto: AFP/Scanpix
Spēcīgo taifūnu "Haijans", kurš Filipīnās varētu būt laupījis ap 10 000 dzīvību, pārdzīvojuši divi latvieši – Arnis Pārkers un Līga Jankova.

"Haijans" tiek raksturots kā gada spēcīgākā vētra, kā arī viena no stiprākajām, kas jebkad skārusi sauszemi. Vētra Filipīnās ir skārusi četrus miljonus cilvēku. No tiem daudzi tagad palikuši bez pārtikas, pajumtes un dzeramā ūdens, vēsta ārvalstu mediji.

Arnis Pārkers un Līga Jankova ir pāris. Abiem ir 25 gadi, un uz Filipīnu pilsētu Sebu darba dēļ viņi pārcēlās šogad, vēsta portāls "baltictimes.com".

"Par taifūnu tika ziņots trīs dienas iepriekš, un cilvēkiem tam bija iespējams labi sagatavoties," stāstīja Arnis. "Mēs nopirkām pārtiku, ūdeni, kabatas lukturīšus. Sēdējām mājās un gaidījām, kad taifūns "aizies" garām. Tā kā mēs dzīvojam jaunā, stabilā ēkā, mēs nebijām tik ļoti nobijušies, un mājas apsaimniekotājs mums deva skaidrus norādījumus, ko darīt."

"Taifūna laikā vēja ātrums bija līdz 300 kilometriem stundā. Tas aizgāja uz ziemeļiem un vējš bija vienīgais, ko mēs piedzīvojām. Mums paveicās," viņš turpināja.

"Viens mans kolēģis dzīvoja Leitē, pilsētā, kura cieta ļoti smagi. Pēc taifūna viņš ar militāro lidmašīnu devās meklēt savu ģimeni. Divas dienas par viņu neko nedzirdējām, bet par laimi viņš atgriezās ar savu māti un brāli, kuriem nebija nopietnu traumu," atzinis Arnis. 

Arnim un Līgai šī nebija pirmā pārdzīvotā stihija Filipīnās. Oktobrī notika 7,2 magnitūdu spēcīga zemestrīce, kas valstī radīja postījumus, un arī to abi latvieši piedzīvojuši. Arnis stāsta, ka viņš zemestrīces laikā bijis mājas 15. stāvā un esot bijis grūti noturēties kājās. "Tas bija diezgan baisi," atzinis vīrietis no Latvijas.

Arnis un Līga uz Filipīnām pārcēlās aizvadītajā vasarā, un abi esot pārliecinājušies, ka tā tomēr nav labākā vieta, kur dzīvot, vēsta "baltictimes.com".

Jau vēstīts, ka spēcīgā taifūna "Haijans", kurš Filipīnās laupījis ap 10 000 dzīvību, postījumi radījuši valstī "pilnīgu vājprātu", atsaucoties uz Filipīnu Sarkanā Krusta vadītāju, vēsta raidsabiedrība BBC.

"Haijans" Filipīnas sasniedza piektdien, savā ceļā nolīdzinot ēkas un laupot tūkstošiem dzīvību. Pirmdien tā ir sasniegusi Vjetnamu, bet nu jau ar krietni mazākiem vēja ātrumiem.

"Pašlaik te ir pilnīgs vājprāts, bet, cerams, paliks labāk, arvien vairāk un vairāk palīdzībai sasniedzot reģionu," stāsta Filipīnu Sarkanā Krusta vadītājs Ričards Gordons. "Te ir ļoti daudz cietušo, visapkārt ir daudz mirušo, lieli postījumi," viņš raksturo.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!