Foto: AFP/Scanpix
Iespaidīgā taifūna "Haijans" postījumos Filipīnās mirušo cilvēku skaits sasniedzis 5209, vēsta ārzemju mediji.

Bojāgājušo skaitu medijiem apliecināja Filipīnu Nacionālās katastrofu riska mazināšanas un vadības padome.

Rekordspēcīgais taifūns varētu būt ietekmējis 11 miljonu cilvēku dzīves, un aptuveni 673 000 cilvēku ir pametuši savas mājas, lēš ANO.

Jau vēstīts, ka"Haijans", kas ir viens no spēcīgākajiem taifūniem, kas brāzies pāri pasaulei, Filipīnas sasniedza piektdien, pēc tam virzoties tālāk uz Vjetnamu, kur krietni zaudēja savu spēku. 

"Haijans" 10.novembrī  sasniedza Samaras un Leites salas piekrasti un turpināja ceļu uz rietumiem, šķērsojot vēl sešas Filipīnu salas. Milzīgo postu pēc vētras papildina arī sākusies laupīšana, kārtībā ir grūti nodrošināma. Varas iestādes atsevišķos rajonos izvietojušas bruņumašīnas.

Lai palīdzētu vētrā cietušajiem, ASV un Lielbritānija uz Filipīnām nosūtīja karakuģus. Palīdzību Filipīnām solījušas arī daudzas citas valstis - pat Ķīna, kam ar Filipīnām ir teritoriālas domstarpības.

ANO Bērnu fonds (UNICEF) paziņojis, ka otrdien Filipīnās ieradīsies lidmašīna ar 60 tonnu palīdzības kravu, tostarp teltīm un medikamentiem. Pēc tam tiks nosūtītas arī ūdens attīrīšanas iekārtas. Lai palīdzētu Filipīnām, ir nepieciešami 130 miljoni dolāru (68 miljoni latu), paziņoja ANO.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!