Foto: AFP/Scanpix
Francijas rakstniece un žurnāliste Tristena Banona nolēmusi vērsties tiesā pret Starptautiskā Valūtas fonda (SVF) izpilddirektoru Dominiku Strosu – Kānu par varmācīgu seksuālu uzmākšanos 2002.gadā, informē ārvalstu masu mediji.

Par to paziņojis sievietes advokāts Dāvids Kubī.

Stross-Kāns, kurš tolaik bija Sociālistiskās partijas deputāts, sievietei izteicis piedāvājumu stāties intīmos sakaros 2002.gadā intervijas laikā. Tolaik viņa nolēmusi tiesā nevērsties, jo nav vēlējusies, lai viņas vārds būtu saistīts ar šādu skandālu, skaidrojusi Banona. Francijas laikraksti atgādina, ka 2007.gadā viņa televīzijā par šo gadījumu pastāstījusi, taču Strosa – Kāna vārds toreiz tika slāpēts ar skaņas signālu un sabiedrība to neuzzināja.

Banonu no tiesāšanās atrunājusi arī viņas māte, aktīva Sociālistiskās partijas biedre. Viņa atzinusi, ka pēc notikušā runājusi ar DSK [Strosa – Kāna iesauka Francijā], un "viņš mani pārliecināja, ka vienkārši aizrāvies". Tagad viņa šo savu lēmumu nožēlojot.

Jau vēstīts, ka 62 gadus vecais Stross-Kāns sestdien tika aizturēts Ņujorkas Džona Kenedija lidostā, kad bija iekāpis aviokompānijas "Air France" lainerī, kam bija paredzēts izlidot uz Parīzi. Viņu tur aizdomās par vardarbīgu seksuāli uzmākšanos 32 gadus vecai viesnīcas istabenei. ASV izmeklētāji ir saņēmuši orderi, lai meklētu DNS pēdas uz Strosa – Kāna apģērba un ķermeņa.

Stross-Kāns ir bijušais Francijas finanšu ministrs, kurš ir SVF izpilddirektors kopš 2007.gada.

2008.gada oktobrī viņš atvainojās par "nopietnu kļūdu" pēc tam, kad bija iesaistījies dēkā ar savu padoto – kādu SVF ekonomisti SVF valde konstatēja, ka Strosa - Kāna rīcība nav raksturojama kā "uzmākšanās, favorītisms vai cita veida amata pilnvaru pārkāpums". Tomēr valde izteica brīdinājumu SVF vadītājam turpmāk izvairīties no šādām situācijām. Stross-Kāns atvainojās par sagādātajām neērtībām SVF darbiniekiem, dēkā iesaistītajai ungāru ekonomistei Piroškai Naģai un savai sievai.

Stross-Kāns ir saņēmis uzslavas par to, ka galvenais globālās ekonomikas pārraudzītājs – SVF – kļuva par centrālo institūciju cīņā pret 2007.–2009.gada pasaules ekonomikas krīzi. Viņš ieviesa radikālas reformas fondā, lai nodrošinātu, ka finanšu krīzes nomocītās valstis nebankrotē. Stross-Kāns bija centrālā persona starptautisko aizdevumu izsniegšanā Īslandei, Ungārijai, Grieķijai, Īrijai, Latvijai un pavisam nesen arī Portugālei. Viņš īstenojis arī iekšējās reformas, kas dod arvien augošajām ekonomikām, piemēram, Ķīnai, Indijai un Brazīlijai, lielākas balsstiesības.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!