ASV pilsētas Sanfrancisko Augstākās tiesas zvērinātie nolēma divām lielākajām ASV tabakas kompānijām likt izmaksāt 20 miljonus dolāru (11,8 miljonus latu) lielu kompensāciju 40 gadus vecai sievietei, kura saslima ar plaušu vēzi.
Šāds spriedums tiek uzskatīts par līdz šim nopietnāko, kas pasludināts, cīnoties pret cigarešu ražotājiem, jo cietusī ir sākusi smēķēt jau 1972.gadā, kad uz visām ASV ražotajām cigarešu paciņām jau tika drukāts brīdinājums par smēķēšanas kaitīgumu veselībai.

Kalifornijas štata iedzīvotāja Leslija Vitlija iesniedza tiesā prasību pret kompāniju "Philip Morris" un "Reynolds" pēc tam, kad 1998.gadā viņai atklāja plaušu vēzi. Tiesas procesa gaitā viņa paziņoja, ka no 13 gadu vecuma smēķē cigaretes "Marlboro" un "Camel".

Kompānijas advokāti centās attaisnot cigarešu ražotājus, atsaucoties uz to, ka prasītājai bija zināms par iespējamo smēķēšanas bīstamību. Tomēr tiesa nosprieda, ka kompānijas patērētājiem nav atklājušas produkcijas patieso kaitīgumu, kas viņiem bija zināms.

Galīgajā lēmumā zvērināto tiesa ar balsu vairākumu piesprieda izmaksāt 20 miljonu dolāru (11,8 miljonu latu) kompensāciju, lai arī prasītājas advokāti vēlējās saņemt 115 miljonus dolāru (67,85 miljonus latu). Taču kompānijām papildus būs jāizmaksā 1,47 miljoni dolāru (867 tūkstoši latu) par audzēja ārstēšanu un 250 tūkstoši dolāru (147 tūkstoši latu) viņas vīram par to, ka viņš uzņemsies sievas aprūpētāja pienākumus.

Tajā pašā laikā Floridas štata pilsētā Maiami uzsākts tiesas process, kuru ierosinājuši 500 tūkstoši vietējo smēķētāju, kuri pieprasa lielākajām ASV tabakas ražošanas kompānijām izmaksāt kompensāciju par kopējo summu 300 miljardi ASV dolāru (177 miljardi latu).

Šī tiesa atzina par vainīgu tabakas ražotājus tajā, ka kompānijas ražotā produkcija rada emfizēmu un plaušu vēzi, kā arī citas slimības.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!