Tadžikistānas parlaments sestdien atbalstīja likumu, kas paredz pielikt punktu krievu valodas lietošanai valsts publiskajā dzīvē un nostiprināt tadžiku valodas pozīcijas, dodot kārtējo triecienu Kremļa centieniem uzturēt krievu valodas lietošanu kādreizējās PSRS telpā.

Parlamenta augšpalātas apstiprināto likumprojektu iepriekš šonedēļ jau atbalstījusi apakšpalāta. Jaunais likums nosaka, ka turpmāk valsts iestādēs un starp tām saziņa varēs notikt tikai tadžiku valodā, kas ir radniecīga persiešu valodai.

"Būt republikas pilsonim un nezināt valsts valodu neatbilst patriotisma principiem," norādīja parlamenta augšpalātas spīkers un Dušanbe mērs Mahmadsaids Ubadulajevs.

No 33 augšpalātas locekļiem balsojumā piedalījās 31 likumdevējs, un visi vienbalsīgi atbalstīja likumprojektu.

Lai likums stātos spēkā, to vēl jāparaksta prezidentam Emomali Rahmonam, un analītiķi uzskata, ka tas varētu notikt jau nākamajā nedēļā, jo likumprojektu ierosināja viņa administrācija.

Zīmīgi, ka jaunajā likumā krievu valoda nav minēta arī kā saziņas līdzeklis starp etniskajām grupām, kā tas bija noteikts vēl pirms PSRS sabrukuma pieņemtajā 1989.gada likumā.

Tomēr likums neparedz mainīt tadžiku alfabētu, atsakoties no kirilicas, ar kuru pirms 60 gadiem tika aizstāts līdz tam izmantotais no latīņu rakstības atvasinātais alfabēts.

Tomēr likumā teikts, ka pastāv "labi priekšnosacījumi" arābu rakstības izpētei un literatūras publicēšanai šajā rakstībā.

Persiešu valodā tiek izmantots adaptēts arābu alfabēts.

Jaunajam likumam stājoties spēkā, divas valodas vairs netiks lietotas, arī drukājot markas, veidlapas un citus oficiālus dokumentus.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!