Tadžikistānas prezidents Emomali Rahmonovs aicinājis tautu atteikties no krieviskajiem uzvārdiem un aizliedzis padomju ēras skolu svētkus, lai veicinātu atgriešanos pie persiešu saknēm.
Tadžikistānā ir tendence atteikties no krievu stila galotnēm "-ov", kuras daudzi cilvēki saviem uzvārdiem pievienoja piecās bijušajās Vidusāzijas padomju republikās Krievijas impērijas un PSRS laikos. Šomēnes Rahmonovs paziņoja, ka vēlas atteikties no sava vārda galotnes "-ov" un kļūt par "Rahmonu".

Pirmdienas vakarā notikušajā valdības sēdē prezidents aicināja tautu sekot šai tendencei un reģistrēt jaundzimušos bērnus tikai ar persiešu uzvārdiem.

"Tadžikistānas republikas prezidents Emomali Rahmons izdevis konkrētas instrukcijas amatpersonām regulēt nacionālo tradīciju un rituālu ievērošanas jomu," teikts prezidenta oficiālajā mājaslapā "www.president.tj".

Prezidents līdz juridisko procedūru pabeigšanai joprojām būs Rahmonovs, taču prezidenta mājaslapa un valsts ziņu aģentūra "Khovar" jau ir pārgājušas uz viņa jauno uzvārdu.

Tadžikistāna arī mēģina atdzīvināt savu tadžiku identitāti un pirmspadomju laiku tradīcijas, un prezidents atbalsta ciešākas kulturālās saites ar Irānu un Afganistānu.

Valdības sēdē Rahmonovs arī aizliedza skolām rīkot padomju laiku izlaidumus, kad pusaudži svin savu pēdējo skolas dienu ar dziesmām, dejām un svinībām visas nakts garumā.

Viņš arī aizliedza pamatskolu svētkus "Den Bukvarya" jeb "Ābeces dienu", kad bērni lasa grāmatas un kopā spēlējas.

Rahmonovs, kurš jau ilgstoši kritizē tadžikus par sava turīguma demonstrēšanu, nēsājot dārgus mobilos tālruņus un valkājot zelta zobus, arī aizliedza bērnus vest uz skolu ar automašīnu un mācību laikā lietot mobilos tālruņus.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!