Foto: AFP/Scanpix/LETA

"Nepieļaut vēl četrus gadus ar Trampu Baltajā namā" – šādi varētu raksturot ASV Demokrātiskās partijas izvēlēto tematiku pirms 2020. gada prezidenta vēlēšanām. Aizvadīto četru gadu laikā demokrāti atskatījušies uz iepriekšējo vēlēšanu nepatīkamo iznākumu un aktīvi, dažkārt pat asi diskutējuši par atbilstošāko politisko ideoloģiju, kuru izvēlēties nākamajai cīņai par Baltā nama atslēgām.

Līdzās pārdomām par vīziju, kādu adoptēt īstermiņa un ilgtermiņa politisko mērķu sasniegšanai, kopsaucējs, kas vieno teju katru demokrātu, ir viens – 2020. gada vēlēšanās ir jāpārspēj republikānis Donalds Tramps.

Pēc vairākus mēnešus ilga priekšvēlēšanu cikla viss liecina, ka šis Franklina Rūzvelta, Džona Kenedija un Baraka Obamas partijai tik svarīgais uzdevums būs jāveic politikas veterānam un bijušajam ASV viceprezidentam Džo Baidenam. Šajā rakstā sniedzam ieskatu tajā, kā pieredzējušais demokrāts mēģinās izpildīt šo misiju un kādi ir galvenie izaicinājumi, kuri viņam būs jāpārvar.

Cīņa par Demokrātiskās partijas nomināciju gaidāmajām prezidenta vēlēšanām piesaistīja plašu kandidātu loku. Starp pretendentiem bija gan iepriekš zināmas sejas ar gadiem ilgu pieredzi politikā, gan virkne jaunpienācēju, kuri bija apņēmušies uzsākt jaunu ēru demokrātu nometnē. Vienlīdz plašs bija arī kandidātu pārstāvēto politisko ideoloģiju spektrs, kurā mērenajām un centriski kreisajām idejām pretnostatītas tika izteikti kreisā flanga un progresīvās nostādnes, kas aizvadīto gadu laikā Demokrātiskās partijas vidū kļuvušas prominentākas.

Lai turpinātu lasīt, iegādājies abonementu.

Lūdzu, uzgaidi!

Pielāgojam Tev piemērotāko abonēšanas piedāvājumu...

Loading...

Abonēšanas piedāvājums nav redzams? Lūdzu, izslēdz reklāmu bloķētāju vai pārlādē lapu.
Jautājumu gadījumā raksti konts@delfi.lv

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!