Foto: Reuters/Scanpix/LETA

ASV apstiprina iespējamu ieroču pārdošanu Taivānai nepilnu 600 miljonu eiro vērtībā, ieskaitot raķetes "F-16" flotei. Tas skaidrojams ar pieaugošo spriedzi Pekinas un Taipejas attiecībās Ķīnas pēdējo divu dienu militārās aktivitātes dēļ, ziņo aģentūra "Reuters".

Ieroču pārdošana, visticamāk, vēl vairāk sarežģīs jau tā saspringtās saites starp Vašingtonu un Pekinu. Ķīna vairākkārt pieprasījusi pārtraukt šādus darījumus, uzskatot tos par nepamatotu atbalstu demokrātiski pārvaldītai Taivānai, kuru Ķīna uzskata par savu teritoriju, skaidro aģentūra.

Pentagons trešdien, 1. martā, paziņoja, ka ASV valsts departaments apstiprinājis potenciālu ieroču un bruņojuma tirdzniecību Taivānai. Tas iekļautu 200 uzlabotas vidēja darbības rādiusa gaiss-gaiss raķetes (AMRAAM) un 100 "AGM-88B HARM" raķetes.

"Šīs darījums palielinās Taivānas spējas aizsargāt savu gaisa telpu, reģionālo drošību un veicinās sadarbību ar ASV," savā paziņojumā skaidroja Pentagons.

Taivānas aizsardzības ministrija skaidrojusi, ka raķetes palīdzēs efektīvi aizsargāt valsts gaisa telpu, reaģēt uz Ķīnas komunistu armijas draudiem, provokācijām un tās papildinās munīcijas krājumus.

Šo aprīkojumu nodrošinās uzņēmumi "Raytheon Technologies" (RTX.N) un "Lockhead Martin" (LMT.M). Ķīna jau iepriekš piemērojusi abiem uzņēmumiem sankcijas par ieroču nodrošināšanu Taivānai.

Pēdējos trīs gadus Taipeja izteikusi neapmierinātību par Pekinas lēmumu pastiprināt militārās aktivitātes netālu no Ķīnas un Taivānas robežas. Izteikti minējumi, ka Krievijas iebrukums Ukrainā varētu motivēt Ķīnu iebrukt Taivānā.

Ķīnas kara lidmašīnas otro dienu pēc kārtas šķērso Taivānas pretgaisa aizsardzības zonu

Taivāna otro dienu pēc kārtas ir ziņojusi par plaša mēroga Ķīnas gaisa spēku lidmašīnu ienākšanu tās pretgaisa aizsardzības zonā, raksta "Al Jazeera".

Tas noticis laikā, kad Vašingtona apstiprināja iespējamo ieroču pārdošanu salai par 619 miljoniem ASV dolāru, tostarp modernas raķetes Taivānas F-16 iznīcinātājiem.

Taivānas Aizsardzības ministrija paziņoja, ka ceturtdien salas pretgaisa aizsardzības identifikācijas zonas (ADIZ) dienvidrietumu stūrī ielidojusi kopumā 21 Ķīnas kaujas lidmašīna – 17 daudzfunkcionālie iznīcinātāji "Chengdu J-10" un četri "Shenyang J-16" iznīcinātāji.

"J-10", vecāks iznīcinātāja modelis, kas pirmo reizi tika nodots ekspluatācijā pirms 20 gadiem, lidoja tuvāk Ķīnas krastam nekā Taivānas, bet "J-16", daudz jaunāks un modernāks iznīcinātājs, lidoja apgabalā uz ziemeļaustrumiem no Taivānas kontrolētajām Pratas salām, liecina ministrijas publiskotā incidenta karte.

Vēl astoņas Ķīnas lidmašīnas un četri Ķīnas jūras spēku kuģi tika konstatēti arī pie Taivānas krastiem, bet neiebrauca ADIZ, paziņoja ministrija.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!