Taivāna nekad neparakstīs kapitulācijas līgumu ar Pekinu, otrdien sacīja Taivānas prezidents Čeņs Šuibjaņs, noraidot pirmdien Ķīnas prezidenta Hu Dziņtao piedāvāto miera līgumu, kas būtu balstīts vienas Ķīnas idejā.
"Tā kā Hu Dziņtao izvirza "vienu Ķīnu" kā priekšnoteikumu, tas būtu kapitulācijas līgums, nevis miera līgums," norādīja Čeņs, apmeklējot Taivānas ziemeļu ostas pilsētu Dzilunu.

"Taivāna ir mūsu valsts. Taivāna ir mūsu dzimtene. Nevar rasties jautājums, vai Taivāna var būt neatkarīga no dzimtenes," uzsvēra Čeņs, Ķīnas prezidenta piedāvājumu dēvējot par tukšiem vārdiem.

Pirmdien Hu Dziņtao, uzrunājot komunistu partijas delegātus Pekinā, sacīja: "Mēs gribētu svinīgi aicināt, pamatojoties uz vienas Ķīnas principu, apspriedīsim naida izbeigšanu abu pušu starpā, panāksim miera līgumu, izveidosim mierīgas attīstības struktūru attiecībās, kas saista [Taivānas] jūras šauruma abas puses un uzsāksim jaunu mierīgas attīstības posmu."

Savukārt Taivānas prezidents aicināja Pekinu atteikties no "vienas Ķīnas principa", atcelt likumu par Ķīnas nedalāmību, kas Pekinai dod tiesisku pamatu sākt Taivānas atkarošanu, kā arī pārvietot uz Taivānu nomērķētās ballistiskās un spārnotās raķetes.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!