Foto: AFP/Scanpix/LETA
Taizemē kopš karaļa Maha Vačirālongkorna jeb Ramas X nākšanas pie varas visā valstī likvidētas vairākas vēsturiskas piemiņas vietas, nojauktas skulptūras un pat mainīti armijas daļu nosaukumi, ziņo "Reuters".

Kamēr daudzviet pasaulē līdz ar protestiem pret nevienlīdzību tiek gāztas vai sabojātas koloniālistu un bēdīgi slavenu rasistu statujas, Taizemē pazūd tieši demokrātijai un brīvībai veltītās. Vairums reiz uzstādītas par godu 1932. gada revolūcijai un to īstenojušajai Tautas partijai.

Tautas partija Taizemē tiek uzskatīta par demokrātijas atnesēju, jo 1932. gada revolūcija izbeidza valstī gadsimtiem pastāvējušo absolūto monarhiju. Partijas līderi gadu desmitiem tika slavēti kā nacionālie varoņi, kas atdevuši varu tautai.

Tagad pazuduši vismaz seši no zināmākajiem revolūcijai un demokrātijai veltītajiem pieminekļiem, pārsauktas arī divu armijas daļu militārās bāzes, kuras līdz šim nesa revolūcijas līderu vārdus un metāla plāksne, kura atzīmēja revolūcijas pasludināšanas vietu, bez paskaidrojumiem aizstāta ar citu, kura cildina monarhiju (attēlā zemāk). Oficiālus skaidrojumus amatpersonas nesniedz.

Foto: Reuters/Scanpix/LETA

Valstī popularitāti pēdējās vēlēšanās nostiprināja iepriekš apvērsumā pie varas nākušie militāri-konservatīvie rojālisti, huntas partija "Palang Pracharat" ("Tautas valsts vara"), kuras līderis Prajuts Čanoča ieņem premjera amatu.

Izmatojot to, ka karaliskā ģimene arī pēc revolūcijas saglabājusi lielu nozīmi kultūrā, Prajuts aizvien biežāk jebkādu savu opozīciju dēvē par karaliskās ģimenes potenciālajiem ienaidniekiem, atzīmē medijs. Karaliskās ģimenes aizvainojošas darbības valstī joprojām var sodīt ar līdz pat 15 gadiem ilgu cietumsodu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!