Noziedznieki, kas varētu būt musulmaņu kaujinieki, ceturtdien Taizemes dienvidos ir detonējuši vēl četrus spridzekļus, un tas ir pēdējais uzbrukums veselā virknē eksploziju, šaušanu un dedzināšanu, kurās pēdējo 48 stundu laikā gājis bojā viens, bet ievainoti vēl 28 cilvēki.
Spridzeklis, kas tika aktivizēts ar mobilā telefona signāla palīdzību Navartivatā, ievainoja astoņus cilvēkus, savukārt pārējos sprādzienos ievainoti divi policisti un divi skolotāji.

Eksplozijas notika dienu pēc vairākiem acīmredzami koordinētiem uzbrukumiem, tajā skaitā sešiem sprādzieniem, vairākiem uzbrukumiem militārajiem posteņiem un ciematu māju dedzināšanas.

Kopš 2004.gada sākuma, kad Musulmaņu separātisti sāka savu protesta kampaņu, viņi ir sarīkojuši vairākus labu koordinētus uzbrukumus valsts trīs dienvidu provincēs, kas robežojas ar Malaiziju.

Arvien pieaugošajā vardarbībā gājuši bojā vairāk nekā 950 budistu un musulmaņu.

Taizemes dienvidu daļa, kas reiz bija neatkarīga teritorija, pēdējā gadsimta laikā ir pieredzējusi vairākus mēģinājumus atgūt neatkarīgas valsts statusu.

Premjerministra Taksina Šinavatras valdība bieži tikusi kritizēta par stingro pieeju šai problēmai, taču pēdējo mēnešu laikā tā centusies izstrādāt miermīlīgāku politiku.

Dienvidu musulmaņi jūtas atstāti novārtā valstī, kur mitinās galvenokārt budisti, turklāt ekonomiski mazattīstītais reģions ir bēdīgi slavens ar korupciju un neprofesionāliem, bieži vien brutāliem policistiem, kas vēl vairāk atsvešina vietējos iedzīvotājus.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!