Afganistānā gāztās islama kustības "Taliban" pārstāvis piektdien paziņoja, ka viņa organizācijai nav nekāda sakara ar ceturtdien notikušajiem teroristu uzbrukumiem Londonā, tomēr norādīja, ka briti maksā par savu vadoņu "ļaunajiem darbiem".
"Lielbritānijas cilvēki cieš tikai viņu vadoņu ļauno darbu un apspiešanas dēļ," paziņoja talibu pārstāvis Abduls Latifs Hakimi.

Viņš norādīja, ka "Taliban" terora aktus Londonā, kas prasīja vismaz 37 cilvēku dzīvības, nevērtē nedz ar prieku, nedz skumjām. "Ja šie sprādzieni būtu vērsti pret britu militārajiem mērķiem vai liktu ciest zaudējumus britu valdībai, tad mēs būtu ļoti laimīgi," viņš sacīja.

Hakimi uzsvēra, ka "Taliban" kaujinieki ir gatavi uzbrukt britu karavīriem Afganistānā, taču viņi nekādi nav saistīti ar sprādzieniem Londonā. "Mēs atriebsimies britiem Afganistānā, tomēr "Taliban" nav nekāda sakara ar šiem sprādzieniem," viņš sacīja.

Lielbritānija Afganistānā izvietojusi aptuveni tūkstoti karavīru un nākamajā gadā plāno nosūtīt vēl 400, jo Londona pārņems 8500 vīru NATO kontingenta vadību. ASV valstī ir dislocējušas 20 000 karavīru.

"Taliban" vara Afganistānā tika gāzta pēc ASV vadītās invāzijas 2001.gada beigās. Kustības kaujinieki tomēr turpina savas aktivitātes.

Hakimi uzsvēra, ka Lielbritānija apspiež musulmaņus visā pasaulē. "Lielbritānijas tautai ir jāatrod šo sprādzienu iemesli, jo briti apspiež musulmaņus visā pasaulē un atbalsta ASV to īstenotajā nelikumīgajā Afganistānas okupācijā," uzskata "Taliban" pārstāvis.

Tikmēr Afganistānas prezidents Hamids Karzai paziņojis, ka Lodnonas uzbrukumi nav uzbrukumi pilsētai, bet gan visai cilvēcei.

"Afganistānas tauta ļoti labi pazīst sāpes, kuras cieš cilvēki Lielbritānijā, jo Afganistānas tauta bija pirmā, kas cieta no terorisma rokas tik ilgus gadus," sacīja prezidents. "Tāpēc mēs pazīstam britu tautas sāpes un šajā sāpju un bēdu stundā mēs esam ar viņiem kopā un dalām ar viņiem šīs sāpes."

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!