Afganistānas valdošā islama kustība "Taliban" piedraudējusi slēgt Apvienoto Nācijju Organizācijas galveno politisko pārstāvniecību Kabulā, ja ANO liegs darboties talibu misijai Ņujorkā un izraidīs kustības pārstāvi Abdulu Hakimu Mudžahidu.
Šādu brīdinājumu ceturtdien izteica talibu ārlietu ministrs Vakils Ahmeds Mutavakils.

ANO pirms dažām dienām paziņoja, ka pildīs talibu prasību un slēgs savas politiskās pārstāvniecības četrās Afganistānas pilsētās - Heratā, Dželalabadā, Kandaharā un Mazarišarifā, bet turpinās galvenā biroju darbību Kabulā.

Četru minēto pārstāvniecību slēgšana paredzēta līdz 20.maijam kā atbildes solis uz Amerikas Savienoto Valstu lēmumu slēgt "Taliban" pārstāvniecību Ņujorkā sakarā ar ANO noteiktajām sankcijām pret Afganistānas radikālo islama kustību.

Kā uzsvēra Mutavakils, tabili atļautu minētajām pārstāvniecībām darboties, ja ANO pārliecinātu Vašingtonu atcelt lēmumu par Mudžahida vadītās pārstāvniecības slēgšanu. Pēc viņa teiktā, talibu pārstāvim atļauts strādāt tikai pašā Ņujorkā, un vienīgi pārstāvniecībā vai viesnīcā.

Jaunās sankcijas, ko ANO atkal noteica talibiem sakarā ar viņu atteikšanos izdot tiesāšanai Amerikas Savienotajās Valstīs starptautiskā terorisma veicināšanā apsūdzēto Osamu bin Ladenu, paredz slēgt "Taliban" misijas ārvalstīs, ierobežot tās pārstāvju ārzemju braucienus un ieroču pārdošanu talibiem. Afganistānas opozīciju sankcijas neskar. Jāatgādina, ka pērn ANO jau noteica pret talibiem finansu un aviosatiksmes sankcijas.

Bin Ladenam ASV izvirzījusi apsūdzības terorismā, konkrēti, ASV vēstniecību uzspirdzināšanā Kenijā un Tanzānijā 1998.gada augustā, bet viņš pats šīs apsūdzības noliedz, un talibu vadība atteikusies Bin Ladenu izdot, uzsverot, ka uzskata viņu par savu viesi.

Mutavakils arī pastāstīja, ka talibi cer normalizēt attiecības ar Irānu, kas drīzumā gatavojas sūtīt delegāciju uz Heratu Afganistānas rietumos, kur maija sākumā bumbas sprādzienā gāja bojā kāds irāņu emigrants un deviņi vietējie iedzīvotāji. Irāna "Taliban" valdību nav atzinusi un pēc sprādziena slēdza savu konsulātu Heratā.

Ministrs piebilda, ka talibi gribētu normalizēt attiecības arī ar citām kaimiņvalstīm.

Pašlaik "Taliban" kā likumīgo Afganistānas valdību atzīst tikai Pakistāna, Saūda Arābija un Apvienotie Arābu Emirāti.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!