Afganistānas kaujinieku grupējums "Taliban" svētdien NATO spēku atvilkšanas plānu nodēvējis par ASV valdības zaudējuma liecību.

NATO vienojās no nākamā gada sākt atvilkt starptautiskos spēkus no Afganistānas, bet līdz 2014.gadam kontroli pār valsts drošību pilnībā nodot vietējiem spēkiem.

Talibi paziņojuši, ka NATO sanāksmē Lisabonā sestdien parakstītā vienošanās apliecina, ka Vašingtona "piedzīvojusi neveiksmi papildus militārās palīdzības nodrošināšanā no NATO dalībvalstīm", kā arī alianses tālāku līdzdalību operāciju turpināšanai ilgtermiņā.

"Tās ir labas ziņas afgāņiem un visiem brīvību mīlošiem cilvēkiem pasaulē un tā ir liecība par amerikāņu valdības piedzīvoto neveiksmi. Aizvadīto deviņu gadu laikā iebrucēji nespēja izveidot nekādu pārvaldes sistēmu Kabulā un viņi to nespēs nekad izdarīt arī nākotnē," teikts "Taliban" izplatītajā paziņojumā.

Kā jau ziņots, NATO sestdien paziņoja, ka atbildību par drošības uzturēšanu Afganistānā nodos vietējiem spēkiem līdz 2014.gada beigām, taču alianses ģenerālsekretārs uzsvēra, ka tā nepametīs Kabulu vienu pašu cīņā pret talibu nemierniekiem un sabiedrotie turpinās sniegt palīdzību arī pēc kaujas misijas beigām.

"Šī diena iezīmē jaunu mūsu Afganistānas misijas fāzi. Mēs uzsāksim procesu, kurā Afganistānas valdība uzņemsies drošības vadību visā valstī, no rajona uz rajonu," paziņoja alianses ģenerālsekretārs Anderss Fogs Rasmusens

ASV prezidents Baraks Obama pavēstīja, ka NATO vadītie starptautiskie spēki pēc papildus resursu ieguldīšanas "sasniedz mūsu mērķi - salauzt talibu pretestību".

ISAF pārstāvis brigādes ģenerālis Jozefs Blocs pavēstīja, ka ārvalstu un afgāņu spēki plašā mērogā ir apturējuši talibu ietekmes zonas paplašināšanos un ieguvuši atbalstu lielākajās afgāņu apdzīvotajās vietās.

"Nesenie notikumi parāda, ka progress ir iespējams. Mūsu uzdevums tagad ir attīstīt šo progresu un palīdzēt afgāņu valdībai noturēt šo progresu," viņš piebilda.

Tomēr gan Afganistānā izvietotie karavīri, gan vietējie iedzīvotāji ik dienas saskaras ar vardarbību, militāro un civilo upuru skaitam turoties visu laiku augstākajā līmenī deviņus gadus ilgajā karā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!