Rietumvalstu plānu izmantot naftu no stratēģiskajām naftas rezervēm var apdraudēt tankkuģu trūkums, trešdien brīdināja nozares speciālisti un brokeri.
Starptautiskā Enerģētikas aģentūra (IEA), kas pārstāv 26 Ekonomiskās sadarbības un attīstības organizācijas (OECD) dalībvalstis, piedāvāja laist tirgū 700 000 barelu naftas produktu dienā un 1,3 miljonus barelu naftas dienā.

Taču nozares eksperti norāda, ka vismaz 35 benzīna kravas, kas paredzētas benzīna transportēšanai no Eiropas uz ASV, jau ir jūtami samazinājušas kuģu piedāvājumu tirgū, un turpmāk gaidāma asa cīņa par kuģiem.

Tikai Vācijas vienas pašas solītās 470 000 tonnas naftas produktu 30 dienu laikā nozīmē papildus pieprasījumu pēc trīspadsmit 37 000 tonnu naftas produktu tankkuģiem Transatlantiskajos pārvadājumos.

Ļoti lielais pieprasījums pēdējo desmit dienu laikā jau ir palielinājis 37 000 tonnu tankkuģu frakts likmes aptuveni par W190 - līdz W450, kas ir augstākais līmenis pēdējo divu gadu laikā.

Kā ziņots, IEA nākamo 30 dienu laikā gatavojas izmantot 60 miljonus barelu no OECD valstu stratēģiskajām naftas rezervēm, lai pazeminātu naftas cenas, kas pēc viesuļvētras "Katrīna" bija sasniegušas rekordu – 70,85 dolārus par barelu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!