Foto: stock.xchng

Aptuveni 20 mājas nodedzinātas grautiņos, ko Āfrikas valsts Tanzānijas dienvidos sarīkojuši Indijas riekstu audzētāji un citi protestētāji, pieprasot solīto samaksu par savu produkciju, atsaucoties uz vietējiem politiķiem, vēsta raidsabiedrība BBC.

Protesti, kuros piedalās jauni vīrieši, sākušies ciematos otrdienas rītā, bet līdz vakaram jau sasnieguši Livales pilsētiņu, kur nodedzinātas vismaz divas valdošās partijas politiķu mājas, bet vēl vairākas piedzīvojušas uzbrukumus, ziņo BBC.

Nemieri sākušies pēc tam, kad Indijas riekstu audzētāji saņēma maksājumus par pārdoto produkciju, kas izrādījās krietni zemāki par to, kas solīts pagājušajā gadā. Lai apturētu turpmākus grautiņus, reģionā izvietoti policijas papildspēki.

Livales pilsētiņā trešdien valdīja baiļu sajūta, stāsta vietējie iedzīvotāji, policija šāva asaru gāzi, lai novērstu demonstrantu pulcēšanos, bet virs pilsētas lidinājies policijas helikopters.

Tūkstošiem mazie Indijas riestu audzētāji Tanzānijā, kas ražu parasti novāc oktobrī, savu produkciju par norunātu cenu pārdeva kooperatīvajām sabiedrībām. Norunātā cena bijusi 1200 Tanzānijas šiliņu par kilogramu (aptuveni 40 santīmu), skaidro BBC.

Gada beigās lauksaimnieki saņēma pirmo maksājuma daļu, bet otrdien, kad kooperatīvo sabiedrību pārstāvji ieradās Livales reģionā samaksāt atlikušo naudas daļu, nosacījumi jau bija mainījušies. Lauksaimniekiem tika piedāvāta aptuveni puse vai vēl mazāka summa no atlikušās maksājuma daļas, pamatojot to ar cenu krišanos pasaules tirgū.

Zemnieki uzskata, ka valdība nepietiekami viņus aizsargā, un savas dusmas vērsa pret valdošajiem politiķiem, ziņo BBC. Vietējie Indijas riekstu audzētāji jau ilgu laiku ir neapmierināti ar nestabilajām produkcijas cenām.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!