Foto: AP/Scanpix/LETA
Tanzānijā pēc negaidītās 61 gadu vecā prezidenta Džona Magufuli nāves atbilstoši konstitūcijai amatā stāsies līdzšinējā viceprezidente Samija Hasana Suluhu, vēsta "Africa News".

Suluhu iepriekš 2015. gadā līdz ar Magufuli pirmā termiņa sākumu kļuva par pirmo sievieti viceprezidenti valsts vēsturē, un tagad būs arī pirmā sieviete prezidente. Āfrikas medijs atzīmē, ka viņa būs pirmā valsti vadošā sieviete visā Austrumāfrikas reģionā. Konstitūcija paredz, ka prezidenta amatu viņa ieņems uz piecu gadu ilgu termiņu.

Britu protektorātā Zanzibāras Sultanātā 1960. gadā dzimusī sieviete dzimtenē ieguvusi akadēmisko izglītību sabiedriskajā pārvaldībā, bet Mančestras Universitātē, Lielbritānijā, – ekonomikā. Viņa ilgstoši bijusi Tanzānijas parlamentāriete un valsts ministre.


Magufuli mira trešdien. Atsaucoties uz oficiāliem avotiem, BBC vēstīja, ka viņš miris sirdsslimības komplikāciju dēļ, bet "Deutche Welle" ziņo par spekulācijām, ka prezidenta nāvi varētu bū izraisījušas komplikācijas no saslimšanas ar Covid-19, par ko baumas izplatījās jau pirms dažām nedēļām.

Magufuli, kurš iestājās par runas brīvības ierobežošanu un aktīvu vēršanos pret politisko opozīciju, tikai pērn oktobrī tika pārvēlēts uz otro termiņu prezidenta amatā. Vēlēšanas, ņemot vērā armijas klātbūtni ielās, soctīklu bloķēšanu, liegumu reģistrēt noteiktus opozīcijas kandidātus un pat vairāku kritiķu arestu, netika uzskatītas par brīvām.

Savukārt atticībā uz Covid-19 viņa rīcība tika uzlūkota kā ekscentriska. Pērn martā viņa atteicās slēgt baznīcas, jo vīruss, viņaprāt, esot nelabais, un baznīcās tas nespējot izdzīvot. Savukārt maijā viņš jau ziņoja par pandēmijas sakaušanu ar lūgšanu palīdzību.

Viņš arī nodevās viltus ziņu izplatīšanai un neuzticības radīšanai veselības organizācijām, bez jebkādiem pierādījumiem paziņojot, ka kazu, aitu, mašīneļļa un papaijas augļiem viņa pasūtītā Covid-19 testā uzrādīts pozitīvs rezultāts. Magufuli atlaida centrālās laboratorijas vadītāju, aizliedza nevalstiskajām organizācijām izplatīt skaidrojošu informāciju par vīrusu un vēl šī gada janvārī paziņoja, ka vakcinēšanās ir bīstama.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!