Foto: EPA-AFI
Teherāna brīdinājusi Rietumvalstis, ka līdz janvāra beigām ir spēkā urāna apmaiņas piedāvājums, pretējā gadījumā Irāna draud kodoldegvielu iegūt pašas spēkiem, vēsta ārvalstu mediji.

Irānas ārlietu ministrs Manučehrs Motaki uzsvēris, ka tas ir ultimāts. "Starptautiskajai sabiedrībai ir mēnesis laika izlemt, vai tā pieņem Irānas nosacījumus, citādi Teherāna bagātinās urānu augstākā līmenī," pauda Motaki.

Jau vēstīts, ka Irāna ir noraidījusi termiņu līdz 31.decembrim pieņemt ANO izstrādāto līgumu par urāna apmaiņu pret kodoldegvielu, taču tā ir gatava ārvalstīs apmainīt savu vāji bagātināto urānu pret kodoldegvielu, šos darbus veicot pa posmiem.

Britu laikraksts "The Guardian" gada nogalē vēstīja, ka Irāna, pēc dažādiem datiem, ir tuvu vienošanās noslēgšanai par 1300 tonnu urāna rūdas iepirkšanu no Kazahstānas. Divas valstis esot slepeni vienojušās par urāna piegādi, par ko Teherāna apņēmusies samaksāt aptuveni 450 miljonus dolāru (220 miljonus latu). Šis solis ļaus Teherānai turpināt savu kodolprogrammu bez nosacījumiem, ko uzspiež ANO piedāvātā Irānas urāna bagātināšana ārvalstīs. Tiesa, Kazahstāna šādas ziņas nav aptsiprinājusi.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!