Foto: Reuters/Scanpix
Zemestrīcē un cunami cietušās Fukušimas 1.atomelektrostacijas pirmā reaktora kodoldegvielas stieņi ir pilnībā izkusuši, ceturtdien paziņoja stacijas operators TEPCO.

Izksususī masa, visticamāk, nogrimusi reaktora tvertnes dibenā esošajā ūdenī un pašlaik atdziest, informējusi kompānija.

Stieņu izkušanu bija iespējams konstatēt, jo kopš pagājušās nedēļas reaktora energobloku ventilē ar īpašām ierīcēm, samazinot radioaktivitāti. Tas deva iespēju speciālistiem ēkā uzstādīt mērierīces.

Noskaidrojies, ka dzesēšanas ūdens līmenis reaktorā ir par pieciem metriem zemāks nekā paredz drošības prasības. Līdz ar to sakarsušie kodoldegvielas stieņi nav bijuši nosegti vismaz četru metru garumā, un tas ļauj secināt, ka tie, visticamāk, ir izkusuši. Tomēr reaktora dziļumā ir ūdens, kas varētu atdzesēt sakusušo masu, pieļauj eksperti.

Iepriekš TEPCO speciālisti pieļāva, ka varētu būt bojāti 55% stieņu.

Avārijas likvidētāji pašlaik reaktorā iesūknē astoņas tonnas ūdesn stundā, lai pielildītu telpu starp reaktora korpusu un iekšējo tērauda aizsargslāni. Šādā veidā iecerēts radīt "ūdens sarkofāgu" un veicināt iekārtas dzesēšanu. Tāpat bija plānots izveidot papildus dzesēšanas sistēmu, taču šīs ieceres tagad, iespējams, nāksies mainīt, pieļauj eksperti.

Vēl joprojām nav skaidrības arī par situāciju otrajā un trešajā reaktorā. Speciālisti pieļauj, ka tajos ir bojāti attiecīgi 30 un 35% kodoldegvielas stieņu.

Jau vēstīts, ka Japānā 11.martā notika 9 magnitūdas spēcīga zemestrīce. Tās izraisītajā cunami tika nopietni bojāta "Fukušima-1″ reaktoru dzesēšanas sistēma. Bojājumu dēļ notika vairākas eksplozijas un avārijas, kas radīja arī radiācijas noplūdes. Trešdien speciālistiem izdevās apturēt radioaktīvā ūdens noplūdi no AES.

Japānas Veselības ministrija aizliegusi zveju Fukušimas prefektūras piekrastē, jo lomos konstatēs paaugstināts radioaktivitātes līmenis. Paraugi, kas ņemti prefektūras ūdeņos noķertajās zivīs liecina, ka viens kilograms zivju satur 3900 bekerelus joda 131 un 14 400 bekerelus cēzija, informē ministrijā.

Atbilstoši Japānas varasiestāžu aplēsēm, līdz šim kopējā radiācijas noplūde Fukušimā sasniegusi 370 000 terabekerelus, bet Černobiļā tā bija 5,2 miljoni terabekerelu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!