Foto: AFP/Scanpix
Sprādzienos Ķīnas nemierīgajā Siņdzjanas provincē, kuras pamatiedzīvotāji ir uiguri, ceturtdien nogalināts vismaz 31 cilvēks, bet vairāk nekā 90 guvuši ievainojumus, vēsta oficiālā ziņu aģentūra "Siņhua".

Ap plkst.7.50 divi apvidus automobiļi iebraukuši provinces galvaspilsētas Urumči tirgū, un no tiem pūlī iesviesti spridzekļi, atsaucoties uz aculiecinieku teikto, vēsta aģentūra.

Pēc tam viena no automašīnām eksplodējusi.

Siņdzjana ir Ķīnas tirdzniecības un energotirgus logs uz Vidusāziju. Reģionā ir arī bagātas gāzes un derīgo izrakteņu atradnes un auglīgas lauksaimniecības zemes.

Gandrīz puse no Siņdzjanas reģiona 20 miljoniem iedzīvotāju ir uiguri, tomēr reģionā tiek iepludināts aizvien lielāks ķīniešu skaits. Ja 1949.gadā etnisko ķīniešu īpatsvars Siņdzjanā bija seši procenti, tad šobrīd tas jau pārsniedzis 40%.

Uiguru vairums ir musulmaņi. Rakstībā uiguri izmanto arābu alfabētu.

Siņdzjanā pagājušā gadsimta trīsdesmitajos un četrdesmitajos gados neilgus laika posmus pastāvēja Austrumu Turkestānas republika - uiguru valsts, kas 1949.gadā tika varmācīgi iekļauta komunistiskās Ķīnas sastāvā.

Starptautiskās cilvēktiesību organizācijas "Amnesty International" apkopotie dati liecina, ka pēc Siņdzjanas 2009.gada nemieriem tika arestēti simtiem cilvēku. Vairākiem desmitiem tika piespriests vai izpildīts nāvessods, bet vēl lielākam skaitam piemērots gadiem ilgs cietumsods.

Cilvēktiesību aizstāvības grupas norāda, ka Pekina pārmērīgi pārspīlē uiguru separātisma draudus, lai attaisnotu brutālās represijas.


Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!