Foto: AP/Scanpix

Ķīnas drošības iestādes ir aizturējušas simtiem cilvēku pēc svētdien notikušās divu cilvēku pašaizdedzināšanās Tibetas galvaspilsētā Lhasā, vēsta raidsabiedrība BBC.

Aptuveni 600 tibetiešu ir aizturēti Lhasā kopš svētdienas, vēsta "Radio Brīvā Āzija", atsaucoties uz neidentificētiem avotiem. Ārvalstu medijiem ir liegta piekļuve reģionam, tāpēc ziņas nav droši pārbaudāmas.

Cilvēki ar kontaktiem Lhasā apstiprina arestu esamību. No Lhasas esot izraidīti tibetieši, kas pilsētā ieradušies svētceļojumā no citiem reģioniem, pavēstīja Tibetas trimdas valdības pārstāvji. Arestēti ir arī cilvēki, kas bijuši liecinieki svētdienas pašaizdedzinašanās gadījumam, stāsta Tibetas Cilvēktiesību un demokrātijas centra Indijā pārstāve Ceringa Como. Apmeklētājiem un svētceļniekiem esot slēgta piekļuve Džokhangas templim, pie kura mūki aizdedzinājās.

Tikmēr trešdien trīs bērnu māte mirusi pēc pašaizdedzināšanās Sičuanas provincē Ķīnā. 30 gadus vecā sieviete aizdedzināja sevi pie klostera Abas pavalstī – etnisko tibetiešu apdzīvotā teritorijā.

Jau vēstīts, ka divi vīrieši svētdien aizdedzinājuši sevi Ķīnas autonomā rajona Tibetas galvaspilsētā Lhasā, viens no tiem gājis bojā.

Vīrieši aizdedzinājušies pie Džokhangas tempļa, kas ir iecienīts tūristu apskates objekts, brīdī, kad ielas bijušas pilnas ar cilvēkiem. Policisti dažu minūšu laikā liesmas apdzēsuši.

Kopš 2011. gada pašaizdedzinājušies ir vairāk nekā 30 tibetiešu – lielākoties jauni mūki un mūķenes. Pārsvarā šie gadījumi notikuši etnisko tibetiešu apdzīvotās teritorijās ārpus Tibetas.

Ķīnas valdība pašaizdedzināšanās atbalstīšanā un separātisma veicināšanā vaino Tibetas garīgo līderi trimdā Dalailamu, kurš šīs apsūdzības noliedz. Tibetas trimdas valdība un tās līderis apgalvo, ka protesti ir sekas Ķīnas kontrolei un reliģiskajām represijām pār Tibetu.

Ķīna ir okupējusi Tibetu kopš 1951.gada un daudzkārt apsūdzēta centienos izskaust tibetiešu kultūru, īstenojot politiskas un reliģiskas represijas, kā arī veicinot ķīniešu migrāciju uz Tibetu.

1959.gadā pēc neveiksmīgas sacelšanās pret Ķīnas komunistu režīmu dalailama bija spiests bēgt no Tibetas. Pēc bēgšanas viņš Dharamsalas pilsētā Indijā izveidoja Tibetas valdību trimdā. Dalailama uzsver, ka vēlas panākt Tibetas autonomiju, savukārt Ķīna apgalvo, ka viņš ir separātists, kas cīnās par pilnīgu Tibetas neatkarības atgūšanu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!