Foto: RIA Novosti/Scanpix
Krievijas valsts prezidentu Vladimiru Putinu kritizējošās kustības "Kreisā fronte" līderim Sergejam Udaļcovam tiesa Maskavā sestdien noteica mājas arestu līdz 6.aprīlim saistībā ar apsūdzībām masu nekārtību organizēšanā.

Maskavas Basmanas rajona tiesa tādejādi apmierināja izmeklētāju prasības.

Udaļcova advokāti savukārt paziņoja, ka tiesas lēmums tiks pārsūdzēts Maskavas pilsētas tiesā, kurai tiks iesniegts lūgums atcelt noteikto mājas arestu.

Maskavas Basmanas rajona tiesa sestdien izskatīja lietu pret Udaļcovu saistībā ar Krievijas Izmeklēšanas komitejas oktobrī izvirzīto apsūdzību par masu nekārtību organizēšanu.

Līdz šim Udaļcovam bija noteikts drošības līdzeklis ‒ paraksts par neizbraukšanu no dzīvesvietas.

Izmeklētāji tiesā uzstāja, ka pats Udaļcovs savās liecībās ir atzinis savu vainu, ko apliecinot arī citu cilvēku liecības, audio un videomateriāli.

Izmeklētājs tiesā uzsvēra, ka, atrodoties brīvībā, apsūdzētais var turpināt īstenot savu nodomu, kas, kā uzsvēra izmeklēšana, netika īstenots no lietas figuranta neatkarīgu iemeslu dēļ.

Tāpat izmeklētāji uzsvēra, ka mājas arests nepieciešams, jo apsūdzētajam ir konflikts ar sievu, kurai ir izteicis draudus, tādēļ viņa ar diviem viņu kopīgajiem bērniem aizbraukusi uz Ukrainu. Tiesai tika lūgts ierobežot Udaļcova kontaktus ar tuviniekiem, advokātiem un izmeklētājiem, kā arī aizliegt bez tiesībsargājošo institūciju atļaujas pamest dzīvesvietu, izmantot telefonu un internetu un sūtīt vēstules.

Prokuratūra izmeklētāju lūgumu atbalstīja.

Izmeklētājs apgalvoja, ka Udaļcovam ir sakari ar cilvēktiesību aizstāvju organizācijām Krievijā un ārvalstīs, kā arī viņam ir paziņas ārvalstīs, kur viņš varētu paslēpties, ja paliktu brīvībā.

Arī Udaļcovam inkriminētā nozieguma smagums, par ko draud četru līdz desmit gadu cietumsods, un iepriekšējā sodāmība tika minēti kā argumenti mājas aresta noteikšanai.

Advokāti lietu pret Udaļcovu sauc par politiski motivētu, bet izmeklētāju darbu par "pasūtījuma izpildīšanu".

Pats apsūdzētais uzsvēra, ka kopš laika, kad viņam noteica drošības līdzeklī paraksts par dzīvesvietas nepamešanu, viņš savā reģistrētajā dzīvesvietā nav nakšņojis vien vienu vai divas reizes.

"Lai gan savu vainu neatzīstu, neuzskatu apsūdzības par likumīgām, esmu gatavs arī turpmāk ievērot paraksta par izbraukšanu prasības, tādēļ lūdzu saglabāt man šo drošības līdzekli," teica Udaļcovs.

"Mani bērni ir Ukrainā, mana sieva dažreiz tur brauc - tas viss jau sen bija zināms izmeklētājiem un nav nekas jauns. Konflikti ģimenē var notikt. Par valdošas partijas politiku, par Krievijas pareizticīgo baznīcu, par patriotismu, ideoloģiju. Mēs varam pat sastrīdēties par to ar sievu, bet kāda tam ir saistība ar drošības līdzekli konkrētajā lietā?" jautāja apsūdzētais.

Viņš paziņoja, ka, atrodoties mājas arestā, viņam būs liegti līdzekļi izdzīvošanai, jo viņš nevarēs strādāt. Udaļcovs paskaidroja, ka oficiāli strādā kā savas advokātes Violetas Volkovas palīgs.

Jau ziņots, ka lieta pret Udaļcovu tika ierosināta 17.oktobrī pēc izmeklēšanas saistībā ar 5.oktobrī televīzijas kanālā NTV dokumentālajā videofilmā "Protesta anatomija-2" apgalvoto, ka opozīcijas kustības "Kreisā fronte" līderis Udaļcovs, kurš ir viens no galvenajiem protesta akciju organizētājiem, plānojis valsts apvērsumu, gāžot Krievijas valdību ar ārvalstu konsultantu un čečenu kaujinieku palīdzību.

Udaļcovs filmā paustos apgalvojumus nosaucis par "mēnessērdzīgā murgiem". Lai gan viņš bieži ir paudis aicinājumus rīkot sēdstreikus, viņš noliedz, ka ir aicinājis uz vardarbību.

Putina kritiķi norādījuši, ka izmeklēšana pret "Kreiso fronti" ir Kremļa vēršanās pret opozīciju, kas protestos pret Putinu spēja sapulcināt simtiem tūkstošus cilvēku.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!