Foto: Reuters/Scanpix/LETA

Londonas tiesa publiskojusi 107 lapaspuses garu materiālu, kurā iztirzāti par bankas izzagšanu notiesāta Azerbaidžānas baņķiera sievas Zamiras Hadžijevas iepirkšanās paradumi Londonas smalkajā veikalā "Harrods" – 10 gadu laikā kundze tur atstājusi vairāk nekā 16 miljonus mārciņu (18 miljoni eiro), vēsta portāls "The Guardian".

Tiesa nolēmusi iesaldēt Hadžijevas aktīvus Lielbritānijā – viņa ir pirmā persona, pret kuru pielietots Neizskaidrojamās bagātības orderis (UWO) – jaunais likums vērsts pret ārvalstu ierēdņiem un uzņēmējiem, kas caur Lielbritāniju varētu atmazgāt naudu.

Zemira Hadžijeva ir sieva Starptautiskās Azerbaidžānas bankas bijušajam vadītājam Džahangiram Hadžijevam – šis kungs 2015. gadā Baku tika arestēts un notiesāts uz 15 gadiem cietumā par krāpniecību, izšķērdēšanu un pilnvaru pārsniegšanu. Bankai nodarītie zaudējumi tika lēsti līdz 2,5 miljardu eiro apmērā.

Naudas pārvedumu dati atklāj, ka laikā no 2006. līdz 2016. gadam 55 gadus vecā sieviete "Harrods" lielveikalu izmantojusi kā "stūra veikaliņu", pavisam tur atstājot 16 309 077 mārciņas (18,5 miljoni eiro), raksta "The Guardian".

Piemēram, par tēju un kafiju kundze iztērējusi 27 tūkstošus eiro, par augļiem un dārzeņiem 11 tūkstošus eiro, bet par "Godiva" šokolādēm samaksājusi 36 tūkstošus eiro.

Par dārglietām "Boucheron" un "Cartier" veikalos viņa samaksājusi 5,5 miljonus eiro, bet par franču zīmola "Celine" precēm 340 tūkstošus eiro. 284 tūkstoši eiro tērēti "Harrods" rotaļlietu nodaļā.

Maksājumu izraksts liecina, ka Hadžijeva regulāri ieturējusies dizainera Toma Diksona sviestmaižu kafejnīcā – tur desmit gados atstāti 376 tūkstoši eiro.

Par Hadžijevas bagātības izcelsmi sākta izmeklēšana un viņai tiesā ir jāpaskaidro, kā viņa var atļauties tērēt šādas naudas summas.

Ja eksbaņķiera sieva nespēs pierādīt naudas legālu izcelsmi, viņa var zaudēt savu 17 miljonus eiro vērto māju ar piecām guļamistabām, kas atrodas tikai 100 metrus no "Harrods", kā arī 12 miljonus eiro vērto Berkšīras golfa laukumu.

Pati Hadžijeva noliedz, ka būtu darījusi ko aizliegtu, un lietu pret sevi un savu vīru sauc par politiski motivētu.

"The Guardian" rīcībā nonākušie tiesas materiāli liecina, ka Hadžijeva 11 gadījumos vienā dienā veikalos iztērējusi vairāk nekā 283 tūkstošus eiro. Britu izmeklētāji norāda, ka viņa pirkumiem izmantojusi 35 kredītkartes, ko izsniegusi viņa vīra vadītā banka.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!