Foto: EPA/Scanpix/LETA

Par spīti dažādām liecībām, kas norāda uz Krievijas saistību ar karadarbību Ukrainas austrumos, Maskava vienmēr ir noliegusi savu karavīru atrašanos Donbasā. Šoreiz šos vārdus liek apšaubīt kāds Rostovas pie Donas tiesas spriedums korupcijas lietā, kurā atklātas detaļas par pārtikas piegādēm Krievijas armijai Ukrainā.

Kā raksta "Radio Svoboda", runa ir par kādu korupcijas krimināllietu, kurā spriedums nolasīts 2021. gada novembrī, bet tā teksts publicēts tiesas tīmekļa vietnē.

Kā atklāts spriedumā, koruptīvie darījumi saistīti ar 1300 tonnu lielām pārtikas piegādēm Krievijas karavīriem tā sauktajās Doņeckas un Luhanskas "tautas republikās" (DNR un LNR) ik pa divām nedēļām no Rostovas pie Donas.

Aptuvenas aplēses liecina, ka ar šāda apjoma pārtikas piegādēm ik pēc divām nedēļām pietiktu aptuveni 26 tūkstošiem cilvēku. No sprieduma gan nevar secināt, ka ar piegādēm būtu nodarbojusies tikai viena attiecīgajā lietā iesaistītā kompānija, raksta medijs.

Kriminālprocesā piecu ar pusi gadu cietumsods par starpniecību kukuļošanā piespriests vietējās pārtiku armijai piegādājošās kompānijas amatpersonai, kura sava priekšnieka uzdevumā nodevusi 990 tūkstošu rubļu (11,9 tūkstoši eiro) kukuli Dienvidu kara apgabala Valsts sanitāri epidemioloģiskā uzraudzības centra vadītājam.

Kā apgalvoja aizstāvība, Dienvidu kara apgabala apakšpulkvedis pieprasījis 90 tūkstošu rubļu (1000 eiro) kukuli mēnesī, lai netiktu traucētas pārtikas piegādes. Pretējā gadījumā virsnieks draudējis pārtraukt piegādes "DNR un LNR kaujas dežūrā esošo Krievijas Federācijas karavīru interesēs".

Spriedumā minēts, ka piegādes notikušas vismaz 2018. un 2019. gadā. Savukārt 2019. gada rudenī sanitārās kontroles veiktās kravu aizkavēšanas dēļ sabojājušies produkti 30 miljonu rubļu (361 tūkstotis eiro) vērtībā.

Apsūdzētais tiesā atklāja, ka vienas kravas mašīnas brauciens uz Kijevas nekontrolētajām Ukrainas teritorijām piegādātājam izmaksājis 65 līdz 85 tūkstošus rubļu (780 līdz 962 eiro), augstā cena esot saistīta ar risku šofera dzīvībai.

Uz robežas automašīnām noņemti numuri, bet vadītājiem dokumenti, un tālāk kravu pavadījusi "uzņemošā puse".

Krievija 2014. gadā okupēja Ukrainai piederošo Krimas pussalu, bet Krievijas atbalstītas un apbruņotas vienības pārņēma daļu Doņeckas un Luhanskas apgabalu. Kremlis apgalvo, ka pret Ukrainas spēkiem šajās teritorijās karo vietējie "zemessargi" un brīvprātīgie, ar kuriem Maskavai neesot nekāda sakara.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!