Jautājums par vīzu režīma atvieglošanu starp Krieviju un Eiropas Savienību (ES) ir tehniski sagatavots, un visdrīzāk maijā tiks parakstīta attiecīga līgumu pakete starp Krieviju un ES, pagājušonedēļ Starpparlamentārās sadarbības komitejas sēdē paziņoja Krievijas vēstnieks ES Vladimirs Čižovs.
Eiropas Parlamenta (EP) deputātes Tatjanas Ždanokas (PCTVL-Greens/ALA) birojs sniedza informāciju, ka tiek plānots atvieglot vīzu noformēšanu tādām pilsoņu kategorijām kā studenti, zinātnes darbinieki un sportisti, kā arī tiem, kam ir radinieki vīzas pieteikšanas valstī. Vienkāršāka kļūšot arī daudzkārtējo vīzu procedūru saņemšana, kuras tiek plānots izsniegt uz pieciem gadiem.

EP deputāte atzinīgi novērtēja Krievijas darbību attiecībā uz vīzu atvieglošanu ES pilsoņiem. Pēc Ždanokas vārdiem, iepriekšējā tikšanas reizē viņai vajadzēja skaidrot Krievijas deputātiem, ar kādām grūtībām sastopas ES dalībvalstu pilsoņi, kā arī Latvijas un Igaunijas nepilsoņi, braucot uz Krieviju. Šoreiz, pēc deputātes vārdiem, Krievijas delegācija šajā jautājumā bija labi sagatavota.

Ždanoka uzskata, ka jāizdara arī nākamais solis, kas atvieglotu braukšanu starp ES un Krieviju, proti, pilnīgi jāatceļ ES pilsoņu reģistrācija, iebraucot Krievijā, kā tas jau notiek, Ukrainas un Baltkrievijas pilsoņiem, iebraucot valstī. Ždanoka piebilda, ka arī Krievijas pilsoņiem nekad nav bijis jāreģistrējas, iebraucot ES dalībvalstīs.

25.janvārī un 26.janvārī Briselē notika Starpparlamentārās sadarbības "ES-Krievija" komitejas sēde. Divu dienu laikā divu parlamentu deputāti aktīvi apmainījās viedokļiem par ES un Krievijas attiecībām. Dialoga intensitāte skaidrojama ar to, ka delegācijas sen nebija tikušās, turklāt sakrājušies daudzi jautājumi humanitārajā un ekonomiskajā jomā.

Konsultāciju laikā tika skartas arī sarežģītas cilvēktiesību problēmas, kas aizēno attiecības starp Savienību un tās svarīgāko kaimiņu. Tika runāts par nepieciešamību normalizēt Čečenijas stāvokli, kā arī uzlabot krievu minoritātes stāvokli Baltijas valstīs.

Vienīgais Latvijas deputāts, kas ir balsstiesības Starpparlamentārajā komitejā ir Ždanoka. Kā informējis Ždanokas birojs, deputāte piedalījās diskusijās un uzdeva jautājumus gan klātesošajiem Eiropas Komisijas (EK) pārstāvjiem, gan Krievijas deputātiem.

Atbildot uz Ždanokas jautājumu par lielu nepilsoņu skaitu Latvijā, EK ārējo attiecību Ģenerāldirektorāta direktors Hugo Mingarelli norādīja, ka uzlabot situāciju vienmēr var, taču viņš neredz lielu problēmu, īpaši salīdzinot Latvijas cilvēktiesību problēmas ar "katastrofisku situāciju Čečenijā".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!