Foto: Reuters/Scanpix

Ukrainas ģenerālprokurors Viktors Pšonka trešdien paziņoja, ka notiesātajai bijušajai valsts premjerministrei Jūlijai Timošenko noteikts liecinieces statuss prāvā par parlamenta deputāta Jevgeņija Šcerbana pasūtījuma slepkavību, kurš 1996.gadā tika nošauts lidostā.

Par līdzdalību šajā lietā tiek turēts aizdomās Lazarenko, un Ukraina vēlas, lai ASV izdod Lazarenko.

"Tā kā izmeklēšana [par Ščerbana slepkavību] turpinās, viņai noteikts liecinieces statuss," žurnālistiem Kijevā paziņoja Pšonka un piebilda, ka "izmeklēšana par pasūtījuma slepkavību turpinās".

Pšonkas vietnieks Renāts Kuzmins iepriekš norādīja, ka ir apkopotas liecibas, kurās apstiprināts, ka Timošenko un Lazarenko bija "cilvēki, kas pasūtīja un finansēja slepkavību".

Abi savu saistību ar notikušo slepkavību noliedz.

Laikraksts "Kommersant-Ukraina" trešdien, atsaucoties uz avotiem ģenerālprokuratūrā, vēstīja, ka tiesībsargājošās institūcijas gatavojas izvirzīt apsūdzības Timošenko par viņas lomu Ščerbana slepkavībā.

"Mums ir pierādījumi, kas apliecina Timošenko tiešu saistību ar Jevgeņija Ščerbana slepkavību," augsta ranga avots esot teicis laikrakstam.

"Turpinās pierādījumu vākšana. Nevaram tagad Timošenko apsūdzēt, jo oficiāli viņa ir slima. Tiklīdz viņa izveseļosies, apsūdzības tiks izvirzītas. Sagaidām, ka tas notiks jūnija beigās jūlija sākumā," laikrakstam klāstījis avots.

Timošenko advokāts Sergejs Vlasenko žurnālistiem trešdien paskaidroja, ka prokuratūra balstās uz Ščerbana dēla Ruslana sacīto, bet uz viņu varas iestādes izdarot spiedienu, turklāt, kā uzsvēra Vlasenko, pats Ruslans Ščerbans nekad publiski nav apsūdzējis Timošenko par saistību ar sava tēva nāvi.

Kopš 9.maija Timošenko, kas ilgstoši sūdzas par spēcīgām muguras sāpēm, atrodas Ukrainas valsts dzelzceļa uzņēmuma "Ukrzaļizņica" centrālajā klīniskajā slimnīcā Harkovā.

Kijevas Pečoras rajona tiesa pērn oktobrī atzina Timošenko par vainīgu amata pilnvaru pārsniegšanā saistībā ar gāzes piegāžu līgumu parakstīšanu starp Ukrainu un Krieviju un piesprieda viņai septiņu gadu cietumsodu.

Savukārt šogad tika sākta jauna prāva pret Timošenko saistībā ar apsūdzībām par izvairīšanos no nodokļu maksāšanas, zādzību un ienākumu ārvalstu valūtās slēpšanu laikā, kad viņa 90.gados vadīja enerģētikas uzņēmumu "United Energy Systems of Ukraine" (UESU). Tomēr apsūdzētās slimības dēļ tā jau trīs reizes ir atlikta.

Rietumvalstis pauž viedokli, ka Timošenko, kas ir opozīcijas partijas "Tēvzeme" līdere, tiek vajāta politisku motīvu dēļ. Šādu viedokli pauž arī Timošenko, kas savu vainu neatzīst.

Eiropas Savienība ir nosodījusi Timošenko notiesāšanu kā selektīvā tiesiskuma piemēru un brīdinājusi Ukrainu, ka bloka dalībvalstis neratificēs politiskās asociācijas un brīvās tirdzniecības līgumu, ko paredzēts parakstīt ar Ukrainu, kamēr vien Timošenko atradīsies aiz restēm.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!