Foto: EPA/LETA
Bijusī Ukrainas premjerministre Jūlija Timošenko otrdien tomēr piekritusi pieņemt ārstu komisiju, kurā bija divi Ukrainas un pieci ārvalstu ārsti, žurnālistiem Harkovas pilsētā paziņoja Ukrainas veselības ministra pirmā vietniece Raisa Moisjenko.

Starptautiskā ārstu komisija otrdien ieradās Harkovas pilsētas Kačanovas labošanas kolonijā, kur Timošenko izcieš viņai piespriesto cietumsodu, lai veiktu viņas medicīnisku izmeklēšanu, bet iepriekš Timošenko attiecās pieņemt ārstu komisiju, kurā bija seši Ukrainas speciālisti.

Sākotnējās komisijas sastāvā bija trīs Kanādas, divi Vācijas un seši Ukrainas ārsti, un to vadīja Moisejenko, bet Timošenko iesniedza rakstisku piekrišanu vien tam, ka viņu izmeklē ārvalstu speciālisti, tomēr vēlāk viņa piekrita, ka viņu izmeklē arī Ukrainas galvenais terapeits Vasilijs Ņetjaženko un Ukrainas sodu izpildes dienesta ārstējošais ārsts.

Pagaidām nav zināms, cik ilgi mediķi gatavos slēdzienu par Timošenko veselības stāvokli, bet Moisjenko paziņoja, ka ārsti strādās tik ilgi, cik būs nepieciešams.

Timošenko līdzgaitnieki un radinieki ir vairākkārt paziņojuši par viņas veselības stāvokļa pasliktināšanos, tomēr ekspremjere ir vairākas reizes atteikusies no medicīniskas izmeklēšanas, ko veiktu Ukrainas Veselības ministrijas ārsti.

Jau vēstīts, ka Ukrainas ekspremjerei Timošenko pērn 11.oktobrī tika piespriests septiņu gadu cietumsods par dienesta stāvokļa ļaunprātīgu izmantošanu. 23.decembrī Kijevas apelāciju tiesa noraidīja Timošenko apelācijas sūdzību un atstāja spēkā oktobrī nolasīto spriedumu, un 30.decembrī viņa tika nogādāta soda izciešanai uz koloniju Harkovā valsts austrumos.

Kijevas Pečoras rajona tiesa atzina Timošenko par vainīgu amata pilnvaru pārsniegšanā saistībā ar gāzes piegāžu līgumu parakstīšanu starp Ukrainu un Krieviju un piesprieda viņai septiņu gadu cietumsodu, turklāt trīs gadus pēc soda izciešanas viņai būs aizliegts ieņemt valsts amatus.

Saskaņā ar spriedumu Timošenko, 2009.gadā liekot Ukrainas valsts naftas un gāzes kompānijai "Naftogaz Ukraina" parakstīt līgumus par Krievijas gāzes piegādēm, nodarījusi šai kompānijai zaudējumus viena miljarda 516 miljonu 365 tūkstošu 234,94 grivnu (98,472 miljonu latu) apmērā. Tiesa arī nolēma, ka Timošenko šie zaudējumi kompānijai "Naftogaz Ukraina" jāatlīdzina.

Ukrainas opozīcijas partijas "Tēvzeme" līdere Timošenko savu vainu neatzīst un ir paziņojusi, ka tiesas spriedums viņai esot ticis uzrakstīts jau pirms kriminālizmeklēšanas sākšanas, jo pašreizējais Ukrainas prezidents Viktors Janukovičs saskatot viņā konkurenti.

Šīs prāvas dēļ saasinājušās Ukrainas un ES attiecības. ES diplomāti apgalvo, ka apsūdzības, kas neietver to, ka Timošenko būtu bijusi iesaistīta korupcijā, nekad nebūtu nonākušas uz kādas ES valsts tiesas galda.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!