Foto: Reuters/Scanpix
Svētdien no Lielbritānijas Sauthemptonas plašajos ūdeņos dodas memoriālais kuģis, kas precīzi atkārtos to maršrutu, kādā brauca „Titāniks” – pasažieru laineris, kas tieši pirms 100 gadiem Atlantijas okeāna ziemeļu daļā nogrima, vēsta raidorganizācija BBC.

Kuģa restorāna ēdienkartē ir tie paši ēdieni, kas piedāvāti ļaudīm, kas ceļoja ar „Titāniku”. Uz kuģa „Balmoral” klāja atrodas 1309 pasažieri. Starp viņiem daži ir radinieki tiem cilvēkiem, kuri gāja bojā mūsdienu vēsturē zināmākajā kuģa katastrofā.

Tāpat piemiņas braucienā piedalās rakstnieki, vēsturnieki un citi, kuri interesējas par lietām - saistītām ar „Titāniku”. Piemiņas braucienā devušies cilvēki no 20 dažādām pasaules valstīm, katrs par šī ceļojuma biļeti samaksājis līdz 9000 ASV dolāru (ap 5000 latu), ziņo raidorganizācija BBC.

Sagaidāms, ka „Balmoral” brauks gar Francijas Šerburgas ostu, pēc tam gar īru salas Korkas Kobas ostu un tad dosies ASV virzienā. Nākamajās brīvdienās memoriālajam kuģim vajadzētu sasniegt to vietu, kur „Titāniks” 100 gadus atpakaļ ietriecās aisbergā. Tad uz kuģa paredzētas piemiņas ceremonijas.

Pēc pabūšanas „Titānika” katastrofas vietā memoriālais kuģis „Balmoral” dosies uz Kanādas Jaunskotijas provinci, kur ir apglabāti daži „Titānika” katastrofas upuri. Pēc tam „Balmoral” dosies uz Ņujorku – pilsētu, ko „Titāniks” tā arī nesasniedza.

Piemiņas ceļojumu, kas ilgs 12 dienas, organizējusi tūrisma kompānija „Miles Morgan Travel”.

Jau vēstīts, ka „Titāniks” devās savā pirmajā un vienīgajā reisā no Eiropas uz Ameriku 1912. gada 10.aprīlī, un uz tā bija 2200 pasažieru. Četras dienas vēlāk, 14.aprīlī, laineris sadūrās ar milzīgu aisbergu un 15.aprīlī nogrima. Katastrofā bojā gāja vairāk nekā 1500 cilvēku.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!