Piektdien Tokijas zivju tirgū tika pārdots milzīgs 445 kilogramu smags zilspuru tuncis, kas ir lielākais, kāds reģionā nozvejots kopš 1986.gada.

Milzu tuncis tika pārdots par 3,2 miljoniem jenu (20,22 tūkstošiem latu).
"Liela daļa cilvēku, kas strādā šajā tirgū, nekad nav redzējuši tik lielu tunci," pastāstīja Tokijas valdības amatpersona, kura vada Cukidzi zivju tirgu - pasaulē lielāko jūras produktu tirgu.

Nagasaki prefektūrā šajā nedēļā noķertā zivs, kura tika izsolīta par 7200 jenām kilogramā, jau bija izķidāta un atbrīvota no žaunām, kas nozīmē, ka tā pirms tam noteikti svēra vairāk, norādīja amatpersona. "Nemaz tik bieži nenākas redzēt tunci, kas sver vairāk par 400 kilogramiem".

Lielāko Cukidzi tirgū pārdoto japāņu tunci noķēra 1986.gadā, un šis milzis bija 496 kilogramus smags. Bet vislielākais pasaules okeānos noķertais un šeit pārdotais tuncis bija 1995.gadā kanādiešu izzvejotā zivs, kura svēra 497 kilogramus.

Vairāku desmitgažu laikā veiktā pārmērīgā zvejošana ir pamatīgi samazinājusi tunču krājumus un novedusi pie šo zivju deficīta, liekot dažām Rietumu valstīm aizliegt apdraudēto Atlantijas zilspuru tunču tirdzniecību.

Japāna patērē 3/4 no nozvejoto pasaules zilspuru tunču daudzuma; šis tuncis ir ļoti augsti vērtēta suši pagatavošanas sastāvdaļa, kura Japānā ir pazīstama ar nosaukumu "kuro maguro" (melnais tuncis), bet tā retuma dēļ suši pazinēji to ir nodēvējuši par "melno dimantu".

Gabaliņš "otoro" jeb tunča pavēderes treknās daļas Tokijas augstākās klases restorānos maksā 2000 jenas (12 latus).

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!