Foto: EPA/LETA
Ungārija gatavojas evakuēt vēl vairāk iedzīvotāju no pilsētiņas, kas cietusi toksisko nogulšņu noplūdē no alumīnija oksīda rūpnīcas rezervuāra, ziņo BBC.

Foto galerija

No pilsētas Devečeras evakuēs vēl piecus tūkstošus iedzīvotāju, pavēstīja vietējā policija.

Sestdien Ungārijas premjers Viktors Orbans brīdinājis, ka var sabrukt vēl viens rezervuāra dambis, radot jaunu piesārņojuma risku. Pašlaik pie atkritumu rezervuāra būvē vēl vienu sienu, kurai jābremzē toksisko dubļu straumi, ja notiks vēl viena noplūde.

Jau ziņots, ka Ungārijas rietumos sestdien tika uzsākta iedzīvotāju evakuācija no Kolontāras ciema, jo pastāv risks, ka varētu notikt jauna toksisku nogulšņu noplūde no alumīnija oksīda rūpnīcas rezervuāra.

Pirmdien notikušajā noplūdē bojāgājušo skaits ir pieaudzis līdz septiņiem cilvēkiem. Tajā ievainoti 123 cilvēki, kas galvenokārt guvuši ķīmiskus apdegumus.

Apmēram 800 Kolontāras iedzīvotājus evakuē tāpēc, ka ir konstatēts bojājums rūpnīcas nogulšņu rezervuāra ziemeļu pusē.

Avārija notika Ajkas pilsētā Ungārijas alumīnija ražošanas un tirdzniecības firmai "MAL Zrt." piederošā rūpnīcā "Ajkai Timfoldgyar Zrt", kad tika pārrauts nogulšņu rezervuāra aizsprosts un no rezervuāra izplūda 1,1 miljons kubikmetru nogulšņu.

Kodīgajās sārmainajās nogulsnēs ir toksiski smagie metāli, tostarp svins, kadmijs, arsēns un hroms. Nogulsnēs ir arī radioaktīvas vielas, bet zemā radioaktivitātes līmeņa dēļ tās nav bīstamas cilvēku veselībai.

Nogulsnes ir iznīcinājušas visu dzīvo Marcalas upē un ceturtdien sasniedza Donavu pie Ģēras pilsētas vietā, kur Donavā ietek tās pieteka Rāba. Eiropas otra garākā upe Donava pēc Ungārijas plūst caur Horvātiju, Serbiju, Bulgāriju, Rumāniju un Ukrainu un ietek Melnajā jūrā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!