Lai gan Cēsu rajonā pērn dzīvnieku saslimstība ar trakumsērgu bijusi vismazākā pēdējo 10 gadu laikā, šīs nāvējošās kaites konstatēšana kādam nesen Raiskuma pagastā atrastajam beigtajam zaķim ir šokējusi pat daudz pieredzējušus speciālistus, informē “Diena”.
Kā “Dienai” apgalvoja rajona epizootologs Mareks Samohvalovs, ne viņš, ne citi kolēģi neesot dzirdējuši, ka ar trakumsērgu būtu inficējies zaķis.

Beigto garausi decembrī Raiskuma pagastā netālu no Cēsu notekūdeņu attīrīšanas ietaisēm esot atraduši apkalpojošie darbinieki. Viņi arī tūlīt piezvanījuši uz veterināro pārvaldi un paziņojuši par netipisko situāciju, kas tiem bija radījusi aizdomas. Viņuprāt, vesels zaķis būtu pārāk bailīgs, lai pietuvotos apsaimniekotiem objektiem. Laboratoriskās izmeklēšanas izdarītās analīzes Rīgā jau apstiprinājušas, ka zaķis patiešām bijis slims ar trakumsērgu.

Epizootologs uzskata, ka garausi varētu būt sakodusi un nāvīgi inficējusi ar trakumsērgu slima lapsa, jo vesela lapsa dzīvnieku būtu arī apēdusi, viņš sacīja. Tagad Raiskuma pagastā 15 kilometru radiusā no zaķa atrašanas vietas kopš Ziemassvētkiem ar Cēsu rajona padomes rīkojumu esot izsludināta pastiprināta klejojošo suņu un kaķu, kā arī plēsīgo meža dzīvnieku iznīcināšana, lai tādējādi izskaustu iespējamo trakumsērgas infekcijas pārnēsāšanu.

Bīstamajā zonā vismaz līdz februāra nogalei ir aizliegts arī medīt uzturā izmantojamos dzīvniekus.

Lai cilvēki izsargātos no nejauša kontakta ar inficētiem dzīvniekiem, speciālists ieteica nekad neaiztikt nezināmos apstākļos nobeigušos dzīvniekus un par katru aizdomīgu gadījumu, kad meža zvēri tuvojas cilvēkam vai kā citādi izrāda netipisku uzvedību, ziņot veterinārajam dienestam. Arī autovadītājiem nevajagot riskēt, izmantojot uzturā uz ceļiem pašu nobrauktos zaķus.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!