Foto: LETA

Lietuvas Traķu rajona Onuškas mežniecība jau gadiem cīnās ar postījumiem, ko dabai nodara kāds ļoti piesardzīgs un nenotverams piromāns, vēsta portāls "Delfi.lt".

Pagājušajās brīvdienās mežniecībā fiksēti divi ugunsgrēki – izdeguši divi hektāri meža un pameža. Liesmu dzēšanā iesaistītas piecas ugunsdzēsēju brigādes un mežniecības darbinieki, atsaucoties uz TV kanālu LNK, ziņo portāls.

Mežinieki ir pārliecināti, ka pie vainas ir ļaunprātīga dedzināšana, kas apkārtnē novērota jau gadiem. Ugunsgrēki izcēlušies grūti pieejamās vietas, kurām var piekļūt tikai cauri purvam, skaidro mežniecības pārstāvis Laimonis Daukša.

Tā kā ugunsnelaimes vietai nevar piekļūt ar tehniku, dzēšanas darbi ir sarežģīti – nākas vilkt šļūtenes un ar motora sūkņiem pumpēt ūdeni no tuvākās ūdenstilpnes. Dabai tiek nodarīti lieli postījumi, un tas turpinās jau vairākus gadus.

Tikai pērnajā gadā vien reģistrēti 11 ugunsgrēki. Par visiem tiek ziņots policijai, taču ne likumsargiem, ne mežniecības darbiniekiem dedzinātāju pieķert nav izdevies.

Novērots, ka piromāns aktivizējas siltos laikapstākļos. Dažkārt dedzināšanas gadījumi notiek reizi mēnesī, bet citreiz reizi nedēļā. Tāpat ir gadījumi, kad vienlaicīgi izraisīti ugunsgrēki vairākās vietās.

Dedzināšana notikusi arī naktīs, kad ugunsgrēku ir gan grūtāk pamanīt, gan grūtāk un bīstamāk to ir dzēst.

Tiek uzskatīts, ka piromāns labi pārzina un orientējas vietējos mežos. Ļaundaris arī ir ļoti uzmanīgs – pat ar moderno tehnoloģiju palīdzību līdz šim viņu pieķert nav izdevies, stāsta Daukša.

Reiz meklēšanai piesaistīts kinologs ar suni, kurš saoda pēdas. Taču tās pazudušas pie kanāla ar ūdeni. Piromāns izvairās no videonovērošanas kameru darbības zonām, bet vienu kameru pat sabojājis.

Policija nesen veikusi kratīšanu kāda vietējā iedzīvotāja mājā, taču tiek izskatītas arī citas versijas, norāda Traķu rajona policijas priekšnieks Sigits Šenis.

"Būs slikti," Daukša atbild uz jautājumu, kas notiks, ja dedzinātāju beidzot noķers.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!