Foto: RIA Novosti/Scanpix

Tuvojoties 40. gadadienai kopš PSRS 1979. gadā iebruka Afganistānā, ASV prezidents Donalds Tramps nācis klajā ar netipisku vēstures skaidrojumu, aizstāvot Padomju Savienības rīcību, vēsta tīmekļa žurnāls "Intelligencer".

ASV gan republikāņi, gan demokrāti līdz šim pieturējušies vēstures skaidrojumam, ka PSRS iebrukums bija atbalsts vietējam komunistu režīmam. Ievērojot "Brežņeva doktrīnu", nevienai valstij, kas aizgājusi pa sociālisma taku, nedrīkst ļaut griezties atpakaļ.

Tramps, runājot ar žurnālistiem, nācis klajā ar citādu skaidrojumu. "Iemesls, kāpēc Krievija bija Afganistānā, bija teroristu došanās uz Krieviju. Viņi darīja pareizi, esot tur. Problēma ir tā, ka cīņa bija smaga," skaidrojis Tramps, piebilstot, ka tieši šo lielo grūtību dēļ "PSRS kļuva par Krieviju".

Afganistānas kara lielās izmaksas patiešām deva savu artavu PSRS sabrukumā, skaidro raksta autors Džonatans Čeits. Taču jocīgais Trampa skaidrojumā ir tas, ka "PSRS darīja pareizi" un ka "problēma" bija smagā cīņa, norāda autors.

ASV ir sastopama nepiekrišana valdības rīcībai, reaģējot uz karu ieviest graudu embargo un apbruņot afgāņu pretpadomju karotājus, no kuriem daudzi bija radikālie islāmisti, bet nekad līdz šim nav apšaubīts, ka PSRS iebrukums nebija nekas labs, turpina medijs.

Tikmēr Krievijas valdība gatavo oficiālu rezolūciju, aizstāvot PSRS invāziju Afganistānā. Iepriekš Krievijā iebrukums saukts par traģisku kļūdu, bet prezidenta Vladimira Putina vadībā, kurš PSRS sabrukumu sauc par traģēdiju, tiek sistemātiski reabilitēti dažādi PSRS noziegumi, atzīmē autors.

Lai arī nav šaubu, ka Tramps ar PSRS invāzijas aizstāvību neizdara pakalpojumu Putinam, rodas jautājums, kur prezidents smeļas šādas idejas, jautā raksta autors, atzīmējot, ka šādu PSRS revizionisma politiku viņš nevarētu dzirdēt no sava iecienītā kanāla "Fox News".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!