Foto: AFP/Scanpix/LETA

ASV prezidents Donalds Tramps piektdien, 4. septembrī, paziņoja, ka nav redzējis tiešus pierādījumus par Krievijas valsts līdzdalību opozīcijas līdera Alekseja Navaļnija saindēšanā, kuru viņš nosauca par "šausmīgu", bet viņam nav iemesla apšaubīt Vācijas secinājumus.

Vācijas valdības pārstāvis trešdien, 2. septembrī, paziņoja, ka ir iegūti neapgāžami pierādījumi par to, ka Navaļnijs ir saindēts ar ķīmisku nervu kaujasvielu, kas pieder "Novičok" grupai. Tas konstatēts, veicot toksikoloģisko analīzi Bundesvēra īpašajā laboratorijā, teikts valdības preses sekretāra Štefena Zeiberta paziņojumā.

"Balstoties uz to, ko Vācija saka, šķiet, ka tā ir patiesība," Tramps sacīja preses konferencē Baltajā namā. "Es būtu ļoti sašutis, ja tā ir patiesība."

Tramps sacīja, ka viņš paredz drīzumā saņemt dokumentāciju par šo lietu, kas ļaus ASV pieņemt lēmumu.

Prezidents sacīja, ka saprot vēlmi rīkoties pret Krieviju, bet arī uzstāja, ka viņš uztur labas attiecības ar Krievijas prezidentu Vladimiru Putinu.

Krievijas valsts ir kategoriski noliegusi apgalvojumu par tās līdzdalību incidentā ar Navaļniju.

Kā ziņots, Navaļnijs 20. augustā ar saindēšanās pazīmēm nesamaņā tika nogādāts Omskas slimnīcā, bet divas dienas vēlāk tika pārvests uz Vāciju, kur viņa ārstēšanu uzņēmusies Berlīnes Universitātes klīnika "Charite".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!