Foto: Reuters/Scanpix/LETA

ASV Kongresa apakšnama Pārstāvju palātas spīkere Nensija Pelosi pirmdien publicētos izteikumos sacīja, ka viņa neatbalsta iespējamu impīčmentu pret prezidentu Donaldu Trampu, jo Tramps "vienkārši nav tā vērts".

"Es neesmu par impīčmentu," Pelosi paziņoja plašā intervijā laikrakstam "The Washington Post", šādi dodot līdz šim stiprāko signālu, ka Demokrātu partijas valdība ir ļoti svārstīga jautājumā par šāda soļa speršanu ASV prezidenta atcelšanai no amata.

"Impīčments tā sašķeļ valsti, ka, ja vien nav kaut kas ļoti pārliecinošs (..) un abām partijām kopīgs, es neuzskatu, ka mums būtu jāiet šis ceļš, jo tas sašķeļ valsti," teica Pelosi. "Un viņš vienkārši nav tā vērts."

Tramps un viņa sabiedrotie ir pakļauti daudzām izmeklēšanām, tai skaitā īpašā prokurora Roberta Millera izmeklēšanai par Krievijas iejaukšanos ASV prezidenta vēlēšanās 2016.gadā un par iespējamiem sakariem starp Trampa vēlēšanu kampaņu un Maskavu.

Lai gan Pelosi norobežojās no aicinājumiem par Trampa impīčmentu, viņa tomēr uzsvēra, ka neuzskata Trampu par piemērotu valsts vadīšanai. "Es nedomāju, ka viņš ir" piemērots būt par prezidentu, Pelosi sacīja savā intervijā. "Es ar to domāju, ka [viņš ir] ētiski nepiemērots. Intelektuāli nepiemērots."

Daži demokrātu kongresmeņi, tostarp jaunievēlētā Rašida Tlaiba, vēlas sākt impīčmentu pret Trampu. Citi bažījas, ka pašlaik mēģinājums atcelt Trampu pirms vēlēšanām var atspēlēties, aktivizējot republikāņus un radot antagonismu vēlētājos, kuri demokrātiem būtu vajadzīgi nākamajās vēlēšanās.

Daļa demokrātu dotu priekšroku politiskai cīņai pret Trampu vēlēšanās, nevis impīčmenta centieniem Kongresā. Tā kā Kongresa augšpalātu Senātu kontrolē republikāņi, Trampa atcelšana impīčmenta ceļā nepavisam nebūtu droša.

Pelosi norādīja uz mokošo prezidenta Bila Klintona impīčmenta procesu Pārstāvju palātā 1998.gadā un viņa attaisnošanu Senātā. "Tas bija šausmīgi valstij," sacīja Pelosi.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!