Foto: Reuters/Scanpix/LETA

ASV eksprezidents Donalds Tramps kritizējis Ķīnas līderi Sji Dzjiņpinu, taču uzsvēris, ka iebilst pret Savienoto Valstu boikotu 2022. gada ziemas olimpiskajām spēlēm Pekinā, raksta "Politico".

Intervijā televīzijas kanālā "Fox News" Tramps piekrita žurnālistes apgalvojumam, ka Ķīnas prezidents ir "slepkava", taču sacīja, ka viņš nemudinātu ASV boikotēt 2022. gada ziemas olimpiskās spēles Pekinā.

"Es skatījos, kā Džimijs Kārters to darīja, un tas bija briesmīgi," sacīja Tramps, atsaucoties uz ASV boikotu 1980. gada vasaras olimpiskajām spēlēm Maskavā. "Tas kaitē sportistiem. Ir daudz spēcīgākas lietas, ko mēs varam darīt — daudz, daudz jaudīgākas lietas. Tā [boikotēšana] nav spēcīga lieta," piebilda eksprezidents.

ASV vadītais boikots 1980. gadā bija atbilde uz PSRS iebrukumu Afganistānā. Atbildot uz šo Vašingtonas soli, Padomju Savienība un tās tuvākie sabiedrotie boikotēja 1984. gada olimpiskās spēles Losandželosā.

Runājot par Ķīnas prezidentu Sji Dzjiņpinu, Tramps izteicās, ka viņam bijušas labas attiecības ar Āzijas lielvalsts līderi laikā, kad viņš saimniekoja Baltajā namā. "Es tiešām uzskatu, ka es viņam patiku, man viņš patīk," sacīja Tramps, piebilstot "Viņš ir slepkava, bet man ar viņu bija lieliskas attiecības."

Pašreizējā ASV prezidenta Džo Baidena administrācija šomēnes paziņoja par olimpisko spēļu diplomātisko boikotu. Tas paredz, ka uz Pekinu, pretēji ierastajai praksei, nedosies valsts augstākās amatpersonas. Taču diplomātiskais boikots, kurš pieteikts saistībā ar Ķīnas īstenotajiem cilvēktiesību pārkāpumiem, neparedz arī sportistu nedošanos uz olimpiskajām spēlēm kā tas tika darīts jau iepriekš minētajā 1980. gadā. ASV piemēram sekojušas arī citas valstis, tostarp Austrālija un Lielbritānija, taču arī tās pagaidām nav lēmušas par savu sportistu nesūtīšanu uz Ķīnu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!