Foto: AP/Scanpix

ASV mainīs savu politiku saistībā ar klimata izmaiņām un izstāsies no starptautiskās vienošanās par siltumnīcas efektu izraisošo gāzu emisijas samazināšanu, paudis Meirons Ebels, kurš līdz jaunā ASV prezidenta Donalda Trampa inaugurācijai vadīja ASV Vides aizsardzības aģentūras pārejas komandu, vēsta ziņu aģentūra "Reuters".

"[Tramps] varētu izdot rīkojumu rīt vai viņš varētu to izdarīt lielāka pasākumu kopuma ietvaros," pirmdien konferencē Londonā paudis Ebels, "man nav ne jausmas par laiku".

Tramps iepriekš izteicis šaubas par klimata pārmaiņu nopietnību, un savas priekšvēlēšanu kampaņas laikā solījis iedvest jaunu elpu ASV naftas un gāzes ieguves industrijās. Tāpat viņš solījis panākt ASV izstāšanos no Parīzes klimata nolīguma.

Kā vēstīts, 2014. gadā Tramps tvītoja, ka globālā sasilšana ir dārgs ķīniešu safabricējums, kurš radīts, lai kaitētu ASV rūpniecībai. Taču pēcāk viņš atzina, ka globālajai sasilšanai un rūpniecībai "varētu būt kāda saistība".

Jau ziņots, ka 2015. gada decembrī Parīzes Klimata konferences noslēgumā tika panāktā vienošanās, kuras mērķis ir stiprināt globālo rīcību klimata pārmaiņu novēršanai un noturēt globālo sasilšanu būtiski zem diviem grādiem pēc Celsija skalas, salīdzinot ar pirmsindustriālo līmeni. Tāpat vienošanās aicina censties ierobežot temperatūras pieaugumu pusotra grāda robežās, jo tas būtiski samazinās klimata pārmaiņu izraisītos riskus un ietekmes.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!