Foto: AFP/Scanpix/LETA

Trešdien pie ASV prezidenta Donalda Trampa viesojās Turcijas līderis Radžeps Tajips Erdogans. Neraugoties uz virkni izaicinājumu, kuri šobrīd pastāv abu valstu starpā, Tramps akcentēja abu politiķu siltās attiecības un pārāk nekritizēja Turcijas pretrunīgi vērtēto ārpolitiku.

"Mēs esam draugi jau ilgāku laiku, gandrīz no pirmās dienas. Mēs izprotam viens otra valsti," savas attiecības ar Turcijas prezidentu raksturoja Tramps. Vēlāk Baltā nama saimnieks pavēstīja, ka abiem līderiem bijusi "brīnišķīga un produktīva tikšanās" un pauda cerību, ka abām NATO dalībvalstīm izdosies pārvarēt savstarpējās nesaskaņas, ziņo "Al Jazeera".

Turcijas oktobrī uzsāktā militārā ofensīva Sīrijas ziemeļos, kura bija vērsta pret tur esošajām kurdu vienībām, izsauca asu kritiku no abām lielākajām ASV partijām. Kurdu vienības bija galvenās ASV sabiedrotās cīņā pret teroristisko grupējumu "Daesh".

Tāpat Vašingtonā un citās NATO dalībvalstu galvaspilsētās neizpratni radījis fakts, ka Turcija nolēmusi iegādāties Krievijā ražotās S-400 pretgaisa aizsardzības sistēmas, kuras nav savienojamas ar citām aliansē izmantotajām bruņojuma sistēmām.

Tomēr iepriekš minētie aspekti īpaši neietekmēja ASV prezidenta attieksmi pret Turcijas vadītāju. Tramps paziņoja, ka abas valstis uzsāks darbu pie jaunas tirdzniecības vienošanās, slavēja Turciju par iemaksu palielināšanu NATO, kā arī pateicās Erdoganam par Turcijas sniegto palīdzību cīņā pret "Daesh". "Turcija, kā visiem zināms, ir lieliska NATO sabiedrotā," Trampu citē portāls "Politico".

Erdogans savos komentāros bija atklātāks un neizvairījās no iespējas skaidri paust savu nostāju dažādos jautājumos. Viņš uzsvēra, ka Turcija un ASV pārvarēt savstarpējās nesaskaņas spēs tikai ar dialoga palīdzību.

Turcijas līderis pauda neapmierinātību ar faktu, ka citas valstis nav darījušas pietiekami daudz, lai palīdzētu viņa valstij bēgļu jautājumā: "Kad neviens šos bēgļus neuzņēma, mēs to izdarījām." Tāpat Erdogans izteicās, ka ir "ļoti aizskarts" par ASV Pārstāvju palātas atbalstīto rezolūciju, kurā par genocīdu atzīta masveida armēņu noslepkavošana, kuru 20. gadsimta sākumā veica Osmaņu impērija. Turcija kategoriski noliedz, ka notikušais uzskatāms par genocīdu un Erdogans pavēstīja, ka šī rezolūcija var aizēnot ASV-Turcijas attiecības.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!