Bruņots uzbrucējs trešdien atklāja uguni uz Izraēlas nacionālās aviosabiedrības "El-Al" biļešu kasi Losandželosas starptautiskajā lidostā, nogalinot divus cilvēkus. Uzbrucēju pēc tam nošāva "El-Al" apsardzes darbinieks, paziņoja policija.
Apšaude ASV lidostā

ASV amatpersonas uzskata šo apšaudi par izolētu incidentu, bet nenoliedz arī iespēju, ka tas bija terora akts.

Izraēlas amatpersonas paziņojušas, ka tas "neapšaubāmi" bijis terora akts.

Apšaude notika ASV Neatkarības dienā, kas tika atzīmēta pirmoreiz kopš 11.septembra terora aktiem un valstī bija paaugstinātas trauksmes stāvoklis iespējamu terorisma draudu dēļ.

Federālais izmeklēšanas birojs (FIB) paziņoja, ka šāvējs ir 41 gadu vecais ēģiptietis Hešams Mohameds Hadajets, kurš uz ASV pārcēlies pirms desmit gadiem un strādājis par limuzīna šoferi. Viņš bija tā dēvētās "zaļās kartes" īpašnieks. Viņš bija precējies, bet sieva ar bērniem šobrīd atrodas Ēģiptē. Uzbrucējam bijušas divas autovadītāja apliecības, no kurām viena liecina, ka viņš ir dzimis 4.jūlijā.

Losandželosas policija paziņoja, ka uzbrucējs atklājis uguni terminālā ap pulksten 11.30 (21.30 pēc Latvijas laika), nāvējoši ievainojot 46 gadus vecu ebreju vīrieti un 25 gadus vecu "El-Al" pasažieru darbinieci amerikānieti. Viņi nomira pēc aizvešanas uz slimnīcu. Uzbrucējs ievainoja vēl piecus cilvēkus.

FIB preses sekretārs Metjū Maklaflins atzina: "Incidents varētu būt saistīts ar terorismu," piebilstot, ka Hadajets bijis bruņojies ar divām pistolēm un nazi.

Tomēr viņš uzsvēra, ka pagaidām izmeklēšana ir tikai sākusies, tādēļ šis incidents, visticamāk, tiks raksturots kā naida izraisīts noziegums.

FIB un vietējā policija veica kratīšanu uzbrucēja mājās Orindžas apgabalā netālu no Losandželosas. Likuma sargi atraduši arī lietiskos pierādījumus automašīnā, ar kuru Hadajets bija ieradies Losandželosas Starptautiskajā lidostā.

FIB Losandželosas nodaļas vadītājs Ričards Garsija iepriekš nosauca apšaudi par "izolētu incidentu". Arī Losandželosas mērs Džeimss Hāns un Losandželosas policijas departamenta vadītājs Mārtins Poumrojs raksturoja šo incidentu kā izolētu un aicināja turpināt Neatkarības dienas svinēšanu.

"Tā ir Amerikas dzimšanas diena.. tāpēc, lūdzu, turpiniet svinēt," sacīja Kalifornijas štata gubernators Grejs Deivids.

Izraēla reaģēja uz šo incidentu kā uz terora aktu. "Kad uzbrucējs atklāj uguni uz "El-Al" pasažieriem starptautiskā lidostā, tad jāpieņem, ka tas ir terorisms," telekanālam CNN paziņoja Izraēlas transporta ministrs Efraims Šnehs.

Izraēlas ģenerālkonsuls Losandželosā Juvals Rotems sacīja, ka viss liecina par terorismu un ka šāvējs "izskatījies kā cilvēks no Tuvajiem Austrumiem".

1985.gada decembrī arābu kaujinieki uzbruka "El-Al" biļešu kasēm Romā, nogalinot 13 cilvēkus, un Vīnē, nogalinot trīs cilvēkus.

Garsija nosauca par "sagadīšanos" to, ka incidents Losandželosas lidostā noticis pie "El-Al" biļešu kases, un piebilda, ka likuma sargiem nav informācijas par šā incidenta saistību ar citiem cilvēkiem.

Losandželosas policijas departamenta pārstāvis sacīja, ka divi cilvēki ir aizturēti nopratināšanai un var tikt nodoti FIB, kad tas pārņems incidenta izmeklēšanu.

Starp ievainotajiem bija "El-Al" apsardzes vadītājs lidostā Haims Safirs, kurš nošāva uzbrucēju. Viņš bija guvis durtu brūci. Ievainoto vidū bija arī kāda sieviete, kas bija sašauta kājā, un cita sieviete, kas sūdzējās par sāpēm krūškurvī.

Pēc aculiecinieku teiktā, incidenta laikā uzbrucējs nav runājis.

Uzbrukuma dēļ aptuveni 20 reisi aizkavējās pat vairākas stundas, izraisot neērtības aptuveni 10 500 pasažieriem, pastāstīja lidostas darbinieki.

Piecas stundas pēc incidenta lidosta atsāka normālu darbību.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!